Рятувальники Прикарпаття радять, як запобігти займанню авто і як діяти у випадку пожежі


Одним із важливих елементів безпеки автівок є їх пожежна безпека. Достатньо сказати, що за лічені хвилини від легкового автомобіля залишається тільки понівечений та вже нікому не потрібний кузов.

Так, за останні два тижні тільки у Богородчанському районі згоріли три автомобілі. Зокрема, 25 листопада, близько 11:30 у селі Раковець Богородчанського району, також на вулиці Молодіжна на ходу загорілась автівка. За кермом перебував колишній директор ДП “Солотвинський лісгосп” Ігор Клос. Через три дні він помер в лікарні від опіків. 3 грудня о 05.00 в Богородчанському районі с. Монастирчани вул. Миру трапилася пожежа легкового автомобіля. В згорілій машині знайшли тіло  місцевого мешканця. А вже через декілька днів у селі Жураки згоріло "AUDI" A 100.

Відтак, рятувальники Богородчанського РВ УДСНС радять прикарпатцям, як запобігти займанню автомобіля і як діяти у випадку пожежі.

Читайте також: У Долині загорівся легковик

На початковій стадії загоряння необхідно швидко приймати рішення щодо гасіння полум’я.

Електрообладнання автомобілів потрібно утримувати в технічно справному стані. Іскріння контактів, яке може призвести до загоряння, треба негайно усувати. Особливу увагу слід приділяти стану ізоляції електропроводів, справності приладів запалювання, освітлення й сигналізації.

Дії водія на випадок пожежі

1. При загорянні автомобіля в дорозі водій повинен негайно вимкнути запалення, з’їхати на узбіччя та зупинити автомобіль. Після зупинки транспортного засобу забезпечити швидку евакуацію пасажирів. Для повільнішого розвитку пожежі й ефективного гасіння її ліквідація може бути почата одночасно з евакуацією пасажирів при відкриванні всіх дверей.

2. Гасіння пожежі необхідно починати з палаючого пролитого під автомобілем пального. Перед початком гасіння в підкапотному просторі водій повинен не забути відкрити замки капота. Гасіння тут необхідно починати одночасно з відкриттям капота, оскільки інтенсивність горіння при його відкриванні посилюється.

3. Успіх гасіння палаючого автомобіля залежить від оперативних дій водія. Він повинен знати час безперервної роботи вогнегасника, який вказано в паспорті.

4. Вогнегасники мають запірнопускові пристрої, які дозволяють зупинити подачу вогнегасної речовини. Це покращує тактику гасіння декількох осередків в різних місцях автомобіля чи повторних загорянь в одному місці.

5. Найбільший ефект досягається при гасінні одночасним використанням декількох вогнегасників (групою водіїв), а також якщо одночасно залучаються підсобні засоби: сніг, пісок, кошма тощо. Гасити вогонь необхідно з навітряної сторони, направляючи струмінь із вогнегасника на поверхню, що горить, а не на полум’я. При гасінні палива, що витікає, необхідно подавати заряд знизу вверх. Для водія небезпечно гасити вогонь в забрудненому одязі (промаслений, просочений парами пального) і якщо його руки змочені пальним.

6. В разі загоряння автомобіля важливо підібрати відповідний вогнегасник. Насамперед потрібно відмовитися від таких, які призначені для гасіння водою, оскільки ні бензин, ні масло, котрі є основними горючими матеріалами в автомобілі, вони не погасять. Не підійде й пінний вогнегасник, тому що піна може призвести до короткого замикання в електронних приладах сучасного автомобіля. Найчастіше застосовують порошкові, які гасять полум’я за допомогою порошку, що викидається під тиском. Щоб погасити вогонь, порошок скеровують в його нижню частину, внаслідок чого перекривається доступ кисню.

7. Порошкові вогнегасники поділяють на два види: перший — вогнегасники, наповнені газом для викидання порошку, та другий — вогнегасники з окремим балоном, наповненим газом — витискувачем.

8. Крім порошкових застосовують також вуглекислотні вогнегасники. Дія їх полягає в тому, що з них подають під високим тиском вуглекислоту, яка заміщує повітря навколо вогню. Застосовувати ці вогнегасники слід з винятковою обережністю. По-перше, струмінь вуглекислоти має дуже низьку температуру й у разі потрапляння на нічим не захищені ділянки тіла може спричинити обмороження. По-друге, за концентрації 10 % вуглекислоти в повітрі паралізуються органи дихання, а перевищення цієї кількості призводить до трагічних наслідків.

9. Купувати вогнегасник треба в спеціалізованому магазині або підприємстві, не забуваючи отримати належні документи на нього, зокрема сертифікат відповідності та якості продукції.

10. Тип і кількість вогнегасників мають відповідати встановленим нормам. Вогнегасники, якими забезпечують транспортні засоби, повинні бути сертифікованими в Україні відповідно до вимог законодавства.