СП "УкрКАРПАТОЙЛ ЛТД" судиться з Кабміном через землю під свердловиною в Надвірнянському районі


СП "УкрКАРПАТОЙЛ ЛТД", яке експлуатує на території Івано-Франківщини Битків-Бабченське родивище, звернулося до окружного адміністративного суду міста Києва з позовом до Кабінету Міністрів України, за участю третьої особи - Міністерства аграрної політики та продовольства України про визнання протиправною бездіяльності та зобов'язання вчинити дії.

Як повідомляє НП, СП "УкрКАРПАТОЙЛ" позовні вимоги мотивовувало тим, що відповідачем у порушення вимог земельного законодавства України, вичинена протиправна бездіяльність щодо не розгляду представленого позивачем проекту землеустрою та не прийняття жодного рішення за результатами його розгляду, що призвело до порушення права позивача на експлуатацію збудованої за власні кошти свердловиною №1001-Битків за межами населеного пункту с. Пнів Надвірнянського району Івано-Франківської області.

Судом встановлено, що Позивач є власником спеціального дозволу (ліцензії) № 310 від 27 липня 1995 року на розробку Битків-Бабченського родовища Івано-Франківської області (нафтові поклади) та здійснює видобуток нафти на цьому родовищі.

Між Пнівською сільською радою Надвірнянського району Івано-Франківської області та позивачем 02.02.2003 року укладено договір оренди земельної ділянки № 2ф/03, згідно якого позивачу передано в оренду земельну ділянку площею 0,36 га, яка знаходиться за межами населеного пункту с. Пнів Надвірнянського району Івано-Франківської області, для облаштування свердловини № 1001-Битків.

На вказаній земельній ділянці позивачем за власні кошти збудовано і введено в експлуатацію свердловину № 1001-Битків.

Відповідно до пункту 4 договору оренди земельної ділянки № 2ф/03 строк дії договору складав з 03.01.2003 року по 03.01.2007 року. Після закінчення передбаченого пунктом 4 договору № 2ф/03 строку позивач, зі згоди Пнівської сільської ради Надвірнянського району Івано-Франківської області, продовжував користуватися земельною ділянкою, а також сплачувати орендну плату, внаслідок чого дія договору № 2ф/03 поновлена на той самий термін на тих самих умовах.

У 2007 році позивачем розпочато процедуру розроблення проектної документації з метою укладання нового договору оренди земельної ділянки для експлуатації свердловини № 1001-Битків.

Так, відповідно до розпорядження Надвірнянської районної державної адміністрації Івано-Франківської області від 06.08.2007 року № 201 позивачу надано дозвіл на розроблення проекту відведення земельної ділянки площею 0,36 га для обслуговування свердловини 1001-Битків.
Рішенням Пнівської сільської ради Надвірнянського району Івано-Франківської області від 18.10.2007 року № 3-9/07 позивачу погоджено проект землеустрою, а Розпорядженням Надвірнянської районної державної адміністрації Івано-Франківської області від 09.07.2008 року № 164 позивачу погоджено проект відведення земельної ділянки.

Враховуючи зазначене, позивач звернувся до Івано-Франківської обласної державної адміністрації з клопотанням про затвердження проекту відведення земельної ділянки та надання у довгострокову оренду земельної ділянки площею 0,36 га для обслуговування експлуатаційної свердловини №1001 Битків-Бабченського родовища.

Вказане клопотання та проект землеустрою Івано-Франківською обласною державною адміністрацією розглянуті не були, у зв'язку з чим позивач звернувся до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовною заявою до Івано-Франківської обласна державна адміністрація з вимогами про визнання бездіяльності протиправною та зобов'язанні розглянути та в місячний строк подати до Кабінету Міністрів України наданий позивачем проект землеустрою (справа №2а-І5009/11/2670).

За наслідками судового розгляду, постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 09.02.2012 р., у задоволенні адміністративного позову відмовлено повністю.
В той же час, за наслідками апеляційного перегляду зазначеного судового рішення, постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 20.09.2012 р. скасовано постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 09.02.2012 р.; визнано протиправною бездіяльність Івано-Франківської обласної державної адміністрації, яка полягає у нездійсненні розгляду наданого позивачем проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки позивачу для обслуговування експлуатаційної свердловини № 1001-Битків за межами населеного пункту с. Пнів, Надвірнянського району, Івано-Франківської області та неподанні в місячний строк зазначеного проекту із своїми пропозиціями до Кабінету Міністрів України; зобов'язано Івано-Франківську державну обласну адміністрацію розглянути «Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки позивачу для обслуговування експлуатаційної свердловини № 1001-Битків за межами населеного пункту с. Пнів, Надвірнянського району, Івано-Франківської області» та в місячний строк подати зазначений проект із своїми пропозиціями до Кабінету Міністрів України.

Листом від 29.11.2012 р. № 736 Івано-Франківська обласна державна адміністрація повідомила позивача про те, що 13.11.2012 р. проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки позивача для обслуговування експлуатаційної свердловини № 1001-Битків за межами населеного пункту с. Пнів Надвірнянського району Івано-Франківської області (далі-проект землеустрою) направлено до Кабінету Міністрів України для розгляду та прийняття рішення у встановленому порядку.

Листом Івано-Франківської обласної державної адміністрації від 24.01.2013 р. № 11076/2/1-12/01-035 зазначений проект повернено позивачу у зв'язку з низкою зауважень та пропозицій до нього, викладених в листі Міністерства аграрної політики та продовольства України від 20.12.2012 р. № 37-91-11/24299, які, на думку позивача, є необґрунтованими та незаконними.

Враховуючи викладене, позивач дійшов висновку про бездіяльність відповідача щодо нерозгляду проекту землеустрою та не прийняття жодного рішення з цього питання, що стало підставою для звернення його з відповідним адміністративним позовом до суду. 
Однак, 20 серпня 2013 року суд у задоволенні позовних вимог Спільного українсько-американського підприємства «УкрКАРПАТОЙЛ ЛТД» відмовив повністю.