Старости прикарпатських громад створюють свій «Клуб»


«Клуб старост» започатковують прикарпатські громади для обміну досвідом та вивчення кращих практик колег.

Таке рішення стало підсумком семінару «Участь старост у реалізації місцевих ініціатив на прикладі Більшівцівської ОТГ», організованого Івано-Франківським Центром розвитку місцевого самоврядування за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

Протягом двох днів двадцять представників ОТГ Прикарпаття вивчали практики роботи старост у Більшівцівській громаді Галицького району. Адже староста – це нова посадова особа, яка з’явилась в українському місцевому самоврядуванні в результаті впровадження реформи децентралізації. Фактично, вони стали правонаступниками сільських голів у громадах, які об’єднались, та отримали дещо змінені повноваження.

«Повноваження старост не зменшились. Від них лише забрали функції з управління бюджетом сільської ради. І навпаки, їм додали можливість впливати на розвиток інфраструктури громади, вони стали членами виконкомів рад об’єднаних територіальних громад», - говорить радник з питань децентралізації Івано-Франківського ЦРМС Максим Чопей.

На сьогодні в об’єднаних громадах Івано-Франківській області майже дев’яносто старостинських округів. А після місцевих виборів 23 грудня цього року, кількість старост сягне сотні.

«Ці люди демонструють на практиці, як може староста села в нових умовах працювати, активізовувати громаду, залучати мешканців і реалізовувати проекти для розвитку сіл, покращення комфортності проживання в них», - зазначає директор Івано-Франківського ЦРМС Руслан Панасюк.

У Більшівцівській громаді досить добре налагоджений механізм роботи старост з керівництвом громади. Про те, як ефективно працювати на благо своїх сіл говорили на зустрічі з селищним головою Більшівцівської ОТГ Василем Саноцьким.

«В селі має бути господар, щоб люди не відчували себе покинутими. Хтось має відповідати за те, що робиться в селі, вирішувати проблеми людей тут і зараз», - вважає голова Більшівцівської ОТГ Василь Саноцький, мотивуючи свою позицію щодо важливості посади старост.

У цій громаді 7 старостинських округів, але наразі працює лише 4-ри старости. Проте, і вони, фактично, суміщають свою роботу з іншими посадами. В.о. старости с. Жалибори Марія Щепанська, наприклад, ще й заступник селищного голови, а інший в.о. старости виконує обов'язки начальника відділу освіти Більшівцівської ОТГ.

«Староста є надзвичайно важливою людиною. В умовах реформи децентралізації староста безпосередньо контактує з мешканцями у населеному пункті, який не є центром громади, – говорить в.о. старости с. Жалибори Марія Щепанська, - Повірте, голови громади на все і на всіх просто не вистачить. А старости якраз і контактують з ним, доносять проблемні питання і відстоюють інтереси своїх сіл та їх мешканців».

Старости також відвідали Кінашівський та Жалиборівський старостинські округи. Тут вони оглянули кілька об’єктів, над роботами у яких активно долучались мешканці громади. У с. Кінашів - місцеву школу, на базі якої нещодавно відкрили дитсадок, дитячий та спортивний майданчики, до будівництва і впорядкування яких місцеві мешканці доклались власною працею завдяки ініціативі місцевої старости.

У с. Жалибори відвідали дитсадок і приміщення школи, в якій цього річ завершився капітальний ремонт. До нього, за словами Марії Щепанської, активно долучались батьки, щоб з 1 вересня тут у повному обсязі запрацювала Нова Українська Школа. Також учасникам семінару в.о. старости села показала свій робочий кабінет, який знаходиться в одному приміщенні з місцевим ФАПом та бібліотекою.

Учасниця семінару, староста с. Гринівка Старобогородчанської ОТГ Ніна Хмелівська, вважає такий обмін досвідом у сьогоднішніх умовах надзвичайно корисним. Адже, механізми роботи ще тільки налагоджуються. Та й старости хочуть, щоб про них більше чули, щоб люди краще розуміли їх роботу і повноваження.