Сич каже, що Держгеонадра маніпулюють, аби усунути ради при розподілі ділянок надр


Кабінет Міністрів намагається усунути обласні ради від вирішення питань про надання надр у користування.

Про це голова Обласної ради Олександр Сич заявив в ефірі програми "Актуально про головне" на ОТБ Галичина.

"Ми вбачаємо, що весь час змінюючи правила гри, Держгеонадра здійснюють таку собі маніпуляцію, щоб усунути обласні ради від прийняття рішень щодо передачі в оренду ділянок надр. Скажімо раніше поставили обмеження, що дозвіл чи відмову потрібно було дати протягом 90 днів від подання. Інакше вступає в дію принцип "по замовчуванню" і автоматично вважається, що обласна рада ухвалила позитивне рішення. Ці обмеження ставили нас у рамки, але ще можна було вкластися у терміни.Адже згідно закону Про місцеве самоврядування обласна рада має збиратися раз на квартал. Але тепер внесені зміни, що раз на 45 днів. Даруйте, мені що сесію щомісяця збирати? Депутати не працюють на професійній основі", - каже Олександр Сич.

Голова облради каже, що складається враження ніби в Держгеонадрах не хочуть, щоб рада вкладалася у терміни і автоматично давали дозволи незрозумілим структурам на видобування надр.

"Наприклад, на цю сесію було одне з питань ,яке до нас поступило на другий день після попередньої сесії. До наступної сесії вже пройшло 45 днів, хоча вона і була позачергова. Тому я дав протольне доручення профільній комісії спільно з управлінням екології розробити звернення, яке буде винесене на чергову сесію з тим, що таке урізання повноважень обласної ради є протизаконним і маніпулятивним", - розповів Сич.