У франківському медуніверситеті підбили підсумки та розповіли про плани на майбутнє


Сьогодні, 14 лютого в медуніверситеті відбулась прес-конференція керівництва Івано-Франківського національного медичного університету щодо підсумків попередньої діяльності та планів на майбутнє.

За словами ректора ІФНМУ Дмитра Рожка, минулий рік університет прожив дуже активно, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

"Торік ми відкрили нову спеціальність терапії та ерготерапії. Це важливо, бо знаємо які проблеми є на часі - це старіння населення, травматизм, збільшення інсультів та інфарктів. Ростуть захворювання крові, онкологічні, серцево-судинні, тому фахові в лікарі необхідні. Наприкінці минулого року ми також відкрили оновлений правильний басейн", - зауважив ректор.

Рожко наголосив, що головним завданням для університету зараз є створення потужної університетської клініки.

"Ми голосили тендер на електронний мікроскоп, плануємо відкрити реабілітаційні центри та закінчення якоїсь черги центру в Яремче, покращення матеріального становища університету. Також у планах ліцензування іноземців", - каже Дмитро Рожко.

Голова студентсько-наукового товариства Роман Бігун розповів, що минулого року проводили дослідження щодо кору.

"Ми дійшли до думки, що люди які щепились проти кору можуть все одно захворіти. Однак у них важкість захворювання перебігає легше, втім діагностувати кір у них важче", - акцентував студент.

Окрім того, наукову роботу вишу представили викладачі та студенти ІФНМУ. Зокрема, завідувач кафедри економіки фармації і технології ліків Андрій Грицик зазначив, що серед іншого студенти досліджували жир рослинних олій.

"В університеті є розроблений та запатентований прес який дозволяє виготовляти ріпакову олію. Її можна використовувати для масажу. З різними добавками вона може навіть впливати на настрій. Зараз ми також досліджуємо інші джерела жирної олії. Наразі нас зацікавила конопля посівна", - розповів Грицик.

Також йшлось про дослідження в галузі травматології, хірургії, закордонні стажування та творчі здобутки.