У Калуші на «полювання» за порушниками вийдуть міські інспектори з паркування


Такого активного створення нових посад у структурах виконавчих органів Калуської міської ради, як цього року, не було давно. Востаннє — в 2012 році.

Тоді міська рада додала одразу дев’ять посад, довівши штатну чисельність працівників міської ради і виконавчого комітету до 228-ми одиниць. У наступних п’ять років, до 2017 року, додали всього 2,5 посади. А цього року — вже вісім, пишуть Вікна.

Так, на сесії Калуської міської ради у квітні депутати додали чотири посаду до штату управління соціального захисту, згодом — додали посаду заступника начальника управління в управління економічного розвитку міста, довівши кількість посад у структурах міської ради до 235,5 одиниці. А на останній сесії міськради, 29 листопада, вже втретє у цьому році переглянули кількість посад. Традиційно — у бік збільшення.

Цього разу депутати створили три нові посади. Зокрема, одну штатну одиницю додали до загального відділу виконавчого комітету міської ради — тепер тут буде дев’ять посад.  Йдеться про другу посаду IT-спеціаліста. Мотивація — значно зріс обсяг роботи, зокрема, запрацював проект Smart-місто, оновлено сайт міської ради тощо.

Інші дві посади міська рада додала в управління економічного розвитку міста — інспекторів з паркування. Створення таких посад пояснюють реформою сфери паркування, яка відбулася цього року, та великими можливостями, які отримали органи місцевого самоврядування для наведення порядку на своїй території. Повноваження муніципальних інспекторів будуть не меншими, ніж у поліції. До їхніх обов’язків належатиме фіксація фактів паркування транспортних засобів у невстановлених місцях, складання протоколів про порушення  і накладання на штрафів на власників авто. Штрафи чималенькі — до 2 тис. гривень, і вони поповнюватимуть міський бюджет.

Як ішлося на засіданні бюджетної комісії Калуської міської ради, у Львові є 50 штатних одиниць інспекторів з паркування, в Івано-Франківську — 15. У Калуші буде два, але, за потреби, їхню кількість будуть збільшувати. На посади інспекторів з паркування проведуть конкурс. Очікується, що інспектори приступлять до роботи в березні наступного року. Крім того, для них закуплять по комплекту літньої і зимової форми, апаратуру для фіксації порушень, а це мають бути сучасні сертифіковані пристрої з GPS-системою, що дозволить робити фотографії автомобілів порушників з прив’язкою до місця і часу. Будуть в інспекторів і планшети, через які вони матимуть доступ до бази даних власників транспортних засобів. Уже на сесії говорили і про відеокамери для безперебійної фіксації роботи інспекторів. Такі камери мають патрульні поліцейські. З відзнятого нічого не можна буде «вирізати». Це унеможливить зловживання інспекторів з паркування та захистить їх від можливого впливу сторонніх осіб. Крім того, відео, зняте на сертифіковану камеру, приймається як доказ у суді. Міська рада вже передбачила 50 тис. гривень на закупівлю обладнання для інспекторів з паркування.

Депутати Калуської міської ради хочуть, щоб порушників правил паркування не лише штрафували, але й забирали автомобілі на штрафмайданчик.  Так, Володимир Павлів висловився за те, щоб автомобілі, які припарковані з грубим порушенням, вилучати і ставити на штрафмайданчик. За його словами, поліція не реагує, бо немає договору з підприємцем на використання евакуатора і штрафмайданчика. Як повідомив міський голова Ігор Матвійчук, він мав розмову з начальником Калуського відділу поліції. Правоохоронці мають укласти договір і по майданчику, і по евакуатору. Міський голова зазначив:

«Питання на контролі і воно має вирішитися».

Місту катастрофічно не вистачає парковок

Депутат Віктор Павлів, у свою чергу, повідомив: у Львові в муніципальній варті є п’ять евакуаторів і свій комунальний штрафмайданчик. Можливо, Калушу теж варто придбати свій евакуатор, запропонував він. А на запитання «якщо ми купимо евакуатор, а водії раптом почнуть правильно паркуватися», відповів: машин стає все більше, а парковок не вистачатиме.

Справді, в Калуші відведених місць для паркування вже критично не вистачає. Біля багатьох багатоповерхівок, магазинів, кафе їх узагалі немає. Звичайно, міська влада отримала можливість наведення порядку в сфері паркування — особливо це актуально для вулиці Дзвонарська і району «п’ятачка», — однак у Калуші досі не було програми влаштування місць для паркування. Жодного слова про це не говорять і зараз — йдеться лише про покарання порушників, які стикаються з відсутністю умов для «правильного» паркування.

Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів” суттєво посилює відповідальність водіїв транспортних засобів за порушення правил паркування, зупинки та стоянки. Він вносить зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, законів України “Про місцеве самоврядування в Україні”, “Про дорожній рух”, “Про національну поліцію” і “Про страхування”. Закон передбачає, що за порушення правил зупинки-стоянки, зафіксоване в режимі фото-, відеозапису, стягнення можуть накладати й поліцейські, й інспектори з паркування. Крім цього, він надає інспекторам з паркування право тимчасово евакуювати транспорт, якщо той суттєво перешкоджає дорожньому руху або створює загрозу його безпеці.

До випадків порушення паркування та стоянки належить розташування авто в таких місцях:

— на проїзній частині в два і більше рядів;
— на залізничних переїздах; на трамвайних коліях; на естакадах, мостах, шляхопроводах і під ними, у тунелях; на пішохідних переходах і ближче 10 метрів до них з обох боків;
— на перехрестях та ближче 10 метрів від краю перехрещуваної проїзної частини за відсутності на ній пішохідного переходу;
— на проїзній частині, де відстань між суцільною лінією розмітки чи протилежним краєм проїзної частини і транспортним засобом, що зупинився, менше 3 метрів;
— ближче 30 метрів від посадкових майданчиків для зупинки маршрутних транспортних засобів, а за їхньої відсутності — ближче 30 метрів від дорожнього знака такої зупинки з обох боків;
— ближче 10 метрів від позначеного місця виконання дорожніх робіт і в зоні їхнього виконання;
— у місцях, де буде неможливим зустрічний роз’їзд або об’їзд транспортного засобу, що зупинився;
— ближче 10 метрів від виїздів з прилеглих територій і безпосередньо в місці виїзду;
— якщо автомобіль своїм розташуванням робить неможливим рух інших транспортних засобів або створює перешкоду для руху пішоходів, у тому числі осіб із інвалідністю на спеціальних засобах пересування та пішоходів із дитячими колясками; — на виділеній смузі для руху громадського маршрутного транспорту;
— розташовано на позначеній відповідними знаками велодоріжці;
— перешкоджає руху або роботі снігоприбирального та іншого технологічного комунального транспорту у разі запровадження надзвичайного стану або у разі оголошення окремої місцевості зоною надзвичайної екологічної ситуації;
— порушує схему паркування транспортних засобів таким чином, що він блокує проїзд по двох або більше смугах руху.

Якщо транспортний засіб зареєстровано за межами території України, до адмінвідповідальності за порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксовані в режимі фотозйомки (відеозапису), притягається та особа, яка ввезла такий транспортний засіб на територію України.