У Вищому господарському суді вирішують долю франківського "Княгинина"


Справу про ліквідацію Івано-Франківського обласного державного об’єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості (ТМ «Княгинин») розглядає Вищий господарський суд України сьогодні, 13 вересня.

Про це IA ZIK повідомила керівник підприємства Зінаїда Гаргат.

«Працівники підприємства хочуть бути присутніми під час розгляду справи у залі судового засідання, – каже Зінаїда Гаргат. – Поки-що стоїмо під будівлею суду з плакатами».

За її словами, на судове засідання до Києва приїхало близько 50 працівників держпідприємства.

Раніше, у липні, справу «Княгинина» розглядала колегія суддів Львівського апеляційного господарського суду.

Тоді суд у Львові підтримав аргументи працівників підприємства, скасувавши попереднє рішення Господарського суду Івано-Франківської області, яким передбачалося банкрутство і ліквідація підприємства. На такому варіанті наполягають арбітражний керуючий і Державна фіскальна служба.

Однак працівники, більшість з яких попрацювали на підприємстві десятки років, не вірять у його збитковість, припускаючи, що насправді йдеться про банальне рейдерство. Адже чимала цінність підприємства – це велика територія у центрі Івано-Франківська, площею близько 7 гектарів.

Попри програш у львівському суді, арбітражний керуючий зважився на подачу касаційної скарги. Тим часом, як розповіла Зінаїда Гаргат, частина працівників підприємства залишилася на цілодобове чергування у Івано-Франківську. За її словами, їм уже вдалося частково відтіснити невідомих, які раніше захопили все підприємство.

«Ми перебуваємо в адміністративному будинку і щоби мати туди доступ, мусимо цілодобово охороняти його силами працівників, – каже Зінаїда Гаргат. – Чергування не припиняється ні вдень, ні вночі. Мусимо чергувати по 10-15 людей, бо на нас нападають і б’ють. За останні 10 днів відкрито три кримінальних провадження, зокрема, за фактом вчинення нападу і застосування фізичної сили. Наші працівники отримали серйозні побої і проходили судово-медичну експертизу. Відкрито кримінальне провадження за недопуск працівників на територію підприємства і за самоуправство».

«Касаційна інстанція вже винесе остаточне і кінцеве рішення», – каже Зінаїда Гаргат. Керівник додає, що, попри складні умови, підприємство поступово відновлює свою роботу. Запрацювала бухгалтерія і відділ кадрів.

«Проводиться уся офісна робота. Тільки не можемо здійснювати виробничої діяльності, пов’язаної з випуском продукції. Тому що виробничі потужності знаходяться на території підприємства, яка перебуває під контролем невідомих осіб. Ці люди постійно змінюються, а вночі нападають на нас. Намагалися на нас наїхати машиною. Ми викликали поліцію і це авто забрали на штрафмайданчик».

За словами Зінаїди Гаргат, на підприємстві також цілодобово чергує посилений наряд поліції у складі 4-ох правоохоронців. «Маємо дуже багато перешкод. І не можемо почати виробничу діяльність тільки тому, що обласна державна адміністрація не сприяє тому, щоби ми змогли розпочати діяльність».

Загалом, за словами керівника «Княгинина», зараз підприємство може забезпечити робочими місцями близько 100 людей.

Нагадаємо, позицію «Княгинина» підтримує прокуратура, Міністерство АПК і ДП «Укрспирт», які розробили план заходів з відновлення виробничих процесів на підприємстві. А Міністерство АПК також долучилося до участі у судовому процесі.