Учені попереджають: балувати себе смачненьким на вихідних – шкідливо


Якщо ви весь тиждень опиралися спокусам та харчувалися правильно, а на вихідні запланували побалувати себе якимсь "забороненим" смаколиком, для вас є погана новина: експерти виявили, що це дуже шкідливо.

Дослідники з'ясували, що така "гойдалка" між здоровим харчуванням та джанкфудом здатна повністю змінювати мікрофлору кишечника, причому не на краще.

Про це пише The Daily Mail із посиланням на журнал Molecular Nutrition and Food Research.

На думку експертів, нерегулярне вживання фастфуду несе стільки ж шкоди, як і постійне.

Більше того, вчені знаходять дедалі більше підтверджень, що й психічне здоров'я людини пов’язане з мікрофлорою кишківника.У кишківнику людини мешкає близько 100 трильйонів мікроорганізмів. Вони можуть впливати не лише на процес травлення, а й на метаболізм та роботу імунної системи.

Те, якою вона є, визначається не лише харчуванням, а й генетикою, вживанням антибіотиків та особистою гігієною.

Нещодавно вчені виявили, що те, хто мешкає в одній оселі з людиною, впливає на її мікрофлору більше, ніж спадковий фактор.

Науковці провели експеримент на гризунах, щоби з'ясувати, що буде, якщо пацючки чотири дні на тиждень їстимуть корм із низьким вмістом жирів, наступні три дні ласуватимуть жирнішою, шкідливою їжею – солодощами, чіпсами тощо.

Ще дві групи піддослідних тваринок харчувалися або лише корисною їжею, або лише джанкфудом. Проте стали на 18% важчі від своїх товаришів, котрі харчувалися правильно.На момент його закінчення щури з першої групи набрали ваги менше за тих, хто їв лише шкідливу їжу.

А от за станом мікрофлори тваринки з першої групи практично не відрізнялися від пацюків, котрі постійно їли джанкфуд.

Якщо це так само відбувається і в людей, застерігають дослідники, то тиждень дієти легко перекреслюється "відривом" у вихідні.

Проте хороша новина в тім, що хороша мікрофлора відносно швидко відновлюється.

Для цього науковці радять уникати продуктів, які пройшли технологічну обробку, не зловживати алкоголем та займатися спортом.