Управління праці судитиметься з франківським хлібокомбінатом


Сьогодні, 24 травня, відбулося засідання колегії Департаменту соцполітики Івано-Франківської ОДА, на якому заслухали питання про підсумки роботи за перший квартал року.

Зокрема, серед іншого заступниця директора департаменту соцполітики, начальниця управління праці Ярослава Ульванська розповіла про роботу з підприємствами-боржниками, інформує  кореспондентка  Бліц-Інфо.

За словами чиновниці, на сьогодні в області 70% підприємств є банкрути і в нас немає можливості відшкодовувати заборгованості по зарплаті, адже у них вже немає майна і немає, що продати для погашення боргів.

«Зокрема найбільшими боржниками є «СПІКА» де заборгованість 500 тисяч, «Оріана» – 547 тисяч, Котельно-зварювальний завод. Окрім того є завод «Пресмаш», де борги вже понад 5 мільйонів і ми не можемо продати їх майно для погашення заборгованості, бо власником є представник держави-агресора. Ще гірша проблема з Державним обєднанням спиртової промисловості, яке боргує майже 5 мільйонів і ми сумніваємося, щось у них відсудити», - пояснює Ульванська.

Заступниця каже, що заборгованості дуже негативно впливають на майбутнє працівників, адже людина не зможе вийти на пенсію з повноцінним страховим стажем. Оскільки, якщо не виплачується зарплата, то відповідно не сплачуються податки.

Водночас Ярослава Ульванська зауважила, що боржники є і серед економічно-активних підприємств. Зокрема найбільшим боржником зараз є «Локомотиворемонтний завод». Втім, оскільки минулого тижня акції офіційно передали місту, то в управлінні очікують, що борги найближчим часом погасять.

«Найбільшою проблемою для нас є Хлібокомбінат, де заборгованість сягнула понад 1 мільйон 700 тисяч.  Втім ні держінспекція праці, ні прокуратура не можуть від підприємства навіть отримати довідку де людина працює. Зараз ми працюємо з профспілкою і готуємо позови до суду, щоб захистити працівників. Оскільки, вони нам не дають всі необхідні документи, то ми хочемо звернутися до голови ОДА, щоб делегував нам право представляти інтереси цих людей у суді», - каже Ульванська.