В Івано-Франківську обговорили правила співжиття в майбутній ОТГ


Сьогодні, 26 лютого в Івано-Франківську презентувалт проект Статуту Івано-Франківської ОТГ.

Проект Статуту ОТГ визначає правові, організаційні та фінансові засади здійснення місцевого самоврядування, права та обов'язки мешканців громади, контролю за роботою органів влади та багаторічні іншого, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

Директор Івано-Франківського ЦРМС Руслан Панасюк наголосив, що сьогодні в Україні 24 міста обласного значення завершили процес приєднання навколишніх сільських рад за спрощеною процедурою і отримали статус ОТГ. Серед обласних центрів - Житомир та Тернопіль.

"Ми зібрались з доволі знакового питання - утворення і майбутнього громади. Хочемо, щоб цей документ був прийнятий, зафіксований. Він на роки визначатиме стратегію руху і міста і територій села. Ми взяли за критерій довіряти, будувати відносини на правах рівного, чесного відкритого діалогу",- пояснює Панасюк.


У презентації проекту Статуту взяв участь міський голова Руслан Марцінків. За словами очільника, Івано-Франкіськ вже зробив перші кроки на шляху до створення об'єднаної територіальної громади.

"Івано-Франківська міська рада вже направила 22 листи про співпрацю громадам. Ми провели вже чотири громадські слухання, цієї неділі вирушимо ще у Підпечери. Місто зацікавлене в розширенні та збережені населених пунктів. З деякими селами місто вже підписало угоду про співпрацю. Найближчим часом ухвалимо з Чернієвом. Ми готові обговорюватт з сільськими головами майбутнє ОТГ. Для нас це важливо",- наголосив мер.
 

Руслан Панасюк додав, що в Україні зараз існує 878 громад, з них 24 міста обласного значення, ще троє обласггиз центрів на завершенні об'єднання. У 2018 році утворилася Коломийська ОТГ, яка об'єднала п'ять сільський рад.

Керуючий справами Коломийської міської ради Тарас Кухтар зазначив, що у Коломийській громаді механізми співпраці з сільськими радами напрацьовувались на практиці з врахування побажань сільських рад.

За його словами, зараз Коломийська міська громада розробляє Статут, який враховує багато з уже практично напрацьованих механізмів роботи. Але якби статут був напрацьований раніше, то багато організаційних питань вирішувались би швидше.

"Думали що буде більше проблем, але як показала практика всі питання вирішуються. Конфліктних ситуацій у нас не було взагалі. Процес об'єднання пройшов мягко",- завершив свій виступ Кухтар.