В Івано-Франківську стартував проект "Місяць здоров’я"


У четвер, 2 травня, в залі засідань виконавчого комітету відбулася прес- конференція з секретарем міської ради Оксаною Савчук. Темою обговорення стала реалізація проекту "Місяць здоров’я".

 У 2018 році з ініціативи секретаря міської ради Оксани Савчук було реалізовано проект «Місяць жіночого здоров’я».

Цього ж року проект продовжать під назвою «Місяць здоров’я». У чому особливість? Тепер безкоштовно здати аналізи та пройти обстеження в кваліфікованих спеціалістів зможуть не тільки жінки, а й чоловіки. До того ж, у разі необхідності учасників проекту скеровуватимуть у медичні лабораторії «Сінево» для здачі аналізів відповідно до рекомендацій лікаря.

Проект «Місяць здоров’я» триватиме протягом травня. Адреси поліклінік та необхідну інструкцію можна знайти на сторінках у соцмережах секретаря ради Оксани Савчук, офіційному сайті міської ради та на буклетах.

«Минулого року обстеження проходили лише жінки, зараз ми хочемо запросити взяти участь у проекті й чоловіків. Маємо на меті й надалі сприяти оздоровленню населення міста та закликаємо звертатися до медичних закладів не тоді, коли вже щось болить, а систематично для проходження медичного огляду. Пропонуємо зробити п’ять кроків здоров’я:

1.Прийти в оглядовий кабінет найближчої поліклініки
2.Поспілкуватися з лікарем та отримати свою «Картку здоров’я»
3.Здати загальні аналізи крові
4.Виконати рекомендації лікаря та пройти необхідні обстеження
5.Зберегти свою «Картку здоров’я», щоб наступного року знову пройти обстеження», ‒розповіла ініціатор проекту, секретар міської ради Оксана Савчук.

Досвід реалізації проекту також перейняли й у місті Мелітополі. Проект «Місяць жіночого здоров’я» триватиме протягом двох місяців у рамках медичної Програми «Покращення діагностики та профілактики злоякісних новоутворень серед жіночого населення міста Мелітополя».

У 2018 році більше 1 300 франківчанок змогли в самостійно обраних лікарнях безкоштовно пройти огляд у гінеколога, здати загальний аналіз крові, пройти цитологічне дослідження, УЗД і проконсультуватися в суміжних спеціалістів. Минулого року, наприклад, завдяки проекту 10 жінкам повідомили, що вони стануть матерями. Крім того, в 10 жінок було виявлено підозру на онкозахворювання, що дозволило вчасно розпочати необхідне лікування. 237 жінок було направлено на мамографію і 441 − на УЗД і кольпоскопію.

Серед оглянутих 284 дівчат-підлітків у 59 діагностували патології. 18 юних учасниць проекту відправили на додаткові обстеження. У соціальних мережах під хештегом #дій_сьогодні жінки обмінювалися інформацією про пройдені обстеження.