В Івано-Франківську судді обговорюють, як уникнути конфлікт інтересів


Сьогодні, 18 січня до Івано-Франківська завітали судді з Прикарпаття, щоб отримати консультативну допомогу стосовно запобігання вирішення питань конфлікту інтересів.

Голова комітету з питань дотримання етичних норм запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів Ради суддів України, суддя Верховного суду Єгор Краснов пояснює, що конфлікт інтересів торкається багатьох, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

За словами голови, сьогоднішня зустріч дасть можливість прикарпатським суддям отримати відповіді, як врегулювати це питання.

«Яким чином суддя зможе врегулювати конфлікт інтересів, якщо він одружився з своєю помічницею. Чи у суді працює його родич, а суддя працює на адміністративній посаді у цьому ж судді. Тобто такі питання, які не врегульовуються під час безпосереднього здійснення правосуддя. Сьогодні говоритимемо про це»,- розповідає Краснов.

Для гостей зібрали відповідні матеріали, які дадуть відповіді на найчастіші питання. Судді також мають перед собою основні рішення Ради суддів та відповідні витяги з законодавства. Краснов розповідає, що кожна ситуація конфлікту інтересів індивідуальна і якщо суддя не знаходить відповідь, за законом зобов’язано звернутись до ради суддів.

«За минулий рік до комітету надійшло 182 звернення. Не всі торкаються конфліктів інтересів, є й інші, але понад 70 -  стосуються саме цього. Ці звернення досить стандартні, які вже є у наших рішеннях, однак є випадки, коли судді звертаються безпосередньо до Ради»,- зауважує суддя.

Варто зауважити, що діяльність Ради суддів відкрита, всі рішення містяться на офіційному сайті.