В прикарпатській екоінспекції нарікають, що місцева влада їх ігнорує


Сьогодні, 25 липня Державна екологічна інспекція в Івано-Франківській області провела розширене засідання колегії.

Зокрема члени колегії розглянули питання про результати здійснення державного нагляду (контролю) за додержанням вимог природоохоронного законодавства за підсумками І півріччя 2018 року, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

Зокрема за словами начальника екоінспекції Ігоря Стефурака, від початку року проведено понад 200 планових перевірок, за результатами було накладено штрафів на 37 тисяч гривень. Окрім того 1 мільйон 719 тисяч гривень було скеровано в екологічний фонд.

Втім, Ігор Стефурак наголосив і на проблемах. Зокрема, за його словами органи місцевого самоврядування часто ігнорують екологічну інспекцію. Як приклад навів Івано-Франківську міськраду. 

"Землю виділяють під будівництво, змінюючи цільове призначення, дерева вирубують без наших дозволів. На наші звернення не реагують. Вони зробили Муніципальну варту, хлопці до нас приходили, говорили про співпрацю, ми їм дали посвідчення громадських інспекторів. Один чи два спільних рейди по підсніжниках провели і на цьому закінчилося. Жодного протоколу вони не склали. Ми будемо ініціювати перевірки з поліцією і СБУ",- каже начальник.

Окремо Стефурак також наголосив, що деякі органи місцевого самоврядування навіть не знають, які об'єкти природно-заповідного фонду є на їх території.

"Було декілька таких випадків, коли ми приїздили з перевіркою, бо вирубали понад 40 дерев, а в міськраді навіть не знали, що ця територія відноситься до природно-заповідного фонду", - резюмував начальник.

У свою чергу заступник очільника екоінспекції зауважив, що найбільша проблема в тому, що є багато земель природно-заповідного фонду, які нікому не належать. Тож перш за все потрібно спільно з органами місцевого самоврядування провести інвентаризацію земель.