Вибори президента України: як прийняти програш свого кандидата


В Україні вже оприлюднили остаточні результати Національного екзит-полу, згідно з якими перемагає Володимир Зеленський. За нього свій голос віддали 73,17% голосів, а за Петра Порошенка – 24,5%. Через результати у деяких людей може підвищуватися рівень тривожності та стресу.

Це виникає через те, що кожен виборець хоче перемогти. Тобто, виборець часто сприймає поразку та виграш кандидата, так, наче він сам програв/виграв. Про це в ексклюзивному коментарі Здоров'ю 24 розповіла практичний психолог Галина Гурак та політолог Богдан Петренко.

У випадку програшу вашого кандидата, важливо:

  1. Звернутися до власної свідомості і розставити чіткі пріоритети, зрозуміти, що важливіше: власне психічне здоров’я чи програш кандидата?
  2. Зрозумійте, що кожен кандидат, хоча й переживатиме через свій програш, проте, матиме фінансову можливість "залікувати біль" у дорогого психотерапевта, за бокалом хорошого вина чи на віддаленому пляжі Канарських островів. Яким з цих пунктів в разі "болючого програшу" зможете скористатися ви особисто, аби "стало краще"? – риторичне питання.
  3. Спробуйте знайти + у тому кандидатові, який переміг;
  4. Знайте, що цей "програш" має свої часові рамки. Через 5 років – матимете шанс на реванш.

Програш на виборах
Як не розчаруватися в кандидаті після виграшу?

Політолог Богдан Петренко
 
“Вибори президента – це і пошук "месії" для українців. Значна частина електорату хоче "доброго царя", який вирішить усі проблеми: від чистоти у під'їздах до підвищення зарплати. Зрозуміло, що очікування від "месії" завжди завищені, що призводить до розчарування в реальності. І чим більші очікування, тим швидше і гостріше відбувається розчарування. Не дарма найбільшими критиками Порошенка стали ті, хто його найбільше підтримував у 2014 році”.

Рецепт простий: не хочете розчаруватись у президенті, – не очаровуйтесь ним. І ніхто не вирішуватиме ваших проблем, крім вас самих. Зрозуміло, що порада утопічна, але будьте раціональними. Порівнюйте не з тим, на що сподіваєтесь, а з тим, від чого стартували.