Як сходить Святий Дух - сьогодні відзначають Трійцю


Свято Трійці або Зелені свята відзначають сьогодні українці. Припадає на 50-й день після Великодня. Християни згадують, як апостоли перебували на горі Сіон і там на них зійшов Святий Дух у вигляді полум'я.

"Раптом зчинився шум з неба, ніби буря раптова зірвалася. З'явилися вогненні язики і зупинилися по одному на кожному з присутніх. Всі сповнилися Духа Святого і стали славити Бога різними мовами, яких раніше не знали", - йдеться у Біблії.

В Єрусалимі в цей час було багато паломників, які прийшли відзначати єврейське свято Сінайського законодавства. Апостоли вийшли до них і стали проповідувати на їх рідних мовах. Проповідь так подіяла на слухачів, що багато хто увірував і стали запитувати: "Що ж нам робити?". Петро відповів їм: "Покайтеся і хрестіться в ім'я Ісуса Христа для прощення гріхів, тоді і ви отримаєте дар Святого Духа".

На свято Трійці у всіх християнських храмах відбувається Божественна Літургія та велика вечірня служба. Священнослужителі одягаються в зелений, білий або золотавий одяг. Ікони прикрашають березовими гілками. Підлоги устеляють свіжоскошеною травою або очеретом.

Тиждень після Трійці називається першою седмицею після П'ятидесятниці. Закінчується він неділею всіх святих і заговинами на Петрів піст, який цьогоріч триватиме з 4 червня по 12 липня.

Джерело: Gazeta.ua.