Як у Станіславові дарували книги лікарням


В місцевій пресі часто згадують про акцію дарування книг лікарням, яку охоче підтримують небайдужі громадяни. Цікаво, що подібний рух існував у Галичині ще у другій половині ХІХ ст., щоправда, підтримували його в основному великі книгарні й видавництва.

Уже в другій половині ХІХ ст. при багатьох шпиталях відкривали читальні для пацієнтів, що не лише робило перебування в лікарнях комфортнішим, а й підвищувало освітній рівень населення, заохочувало неписьменних осіб учитися читати. В травні 1889 р. велика фірма Губриновича і Шмідта зі Львова, яка торгувала книжками, подарувала сотні видань шпиталям у Львові, Станиславові та інших містах. Варто згадати, що лише у 1909—1911 рр. в міському шпиталі Станиславова (тепер центральний корпус лікарні на вул. Мазепи) лікувалися 11193 особи. Серед подарованих книг переважала художня література, причому львівська фірма стала своєрідним «мотором» цієї акції, пише ЗК.

Подарувавши галицьким лікарням власні видання, вона звернулася до інших видавництв і торговців книжками, щоб вони теж підтримали цю акцію. В результаті у подальших роках пожертвували книги для львівського та станиславівського військових шпиталів і навіть для в’язниць. Свою бібліотеку отримали станиславівська «Діброва» та слідча тюрма на Тринітарській площі. Отже, акція «Подаруй лікарні книгу» має в нашому краї давні традиції.