Як в Надвірній працює перше в Україні дитяче паліативне відділення


На Прикарпатті вже 5-й рік працює перше в Україні дитяче паліативне відділення. Створене воно при Надвірнянському будинку дитини.

Там піклуються про діток зі вродженими вадами і тяжкими неврологічними недугами. І хоч вилікувати їх не змозі, проте можуть значно поліпшити якість життя малечі, йдеться в сюжеті "5 Каналу".

Тут усе, як удома. Просторі зручні палати, в яких діти мешкають разом із мамами, тепла атмосфера та турбота. Та головне – щоденний розпорядок, завдяки якому малюки почуваються краще.

Парафін, масаж та фізкультура: все це допомагає восьмирічному Мар'яну розслабити м'язи. У хлопчика дитячий церебральний параліч. Вдома мама Тетяна Байляк робить необхідні процедури самостійно. А от завдяки паліативному відділенню має нагоду і сама трохи відновити сили, доки із дитиною займаються фахівці.

"Не раз треба мені щось додому, по роботі їхати. Я залишаю на медсестер. Вони дивляться, я не переживаю. Подзвоню, спитаюся. Все нормально, годують. Трішки перепочину, приїду і легше. Дитина хвора, це постійно – вісім років, день у день", – розповідає мати одного з пацієнтів Тетяна Байляк.

Щоденні заняття дають гарний результат, радіє мама однорічної Ані Вікторія Вірстюк. У дівчинки млявий парез руки. Проте нині це майже не помітно.

"В неї рученька була в дуже поганому стані. Вона взагалі нею не рухала. Ну зараз, слава Богу, вже все пішло на покращення", – ділиться мати пацієнтки.

Тривалість перебування в хоспісі – два тижні. Маленькі пацієнти приїжджають сюди двічі-тричі на рік з різних куточків Прикарпаття. А батьки заодно отримують поради від професіоналів щодо правильного догляду за дітьми.

"Батьки дивляться, потім вдома роблять масажі. Після наших масажів діти розслаблені, діти в нас були не ходячі. Хлопчик з синдромом Дауна був, він після масажів і пішов у нас", – розповідає масажистка Тетяна Крук.

Впродовж року тут приймають дві сотні діток з вродженими вадами і тяжкими неврологічними недугами. Допомагають їм фахівці аж до повноліття.

"Надається медикаментозне лікування і фізіотерапевтичне: масаж, ЛФК. Але ще більше їм йде спілкування між собою. Соціальна реабілітація дітей. І батьків разом з ними. Бо то тяжкі діти, і батьки повинні так само спілкуватися і адаптовуватися", – пояснює в.о. головного лікаря надвірнянського будинку дитини Марія Хміль.

А ще дітки разом із фахівцями займаються тут творчістю. Зокрема, до Миколая та різдвяних свят готували плакат для українських захисників на передову – із відбитками синьо-жовтих долоньок.