Як в УПА закоханим давали дозвіл на одруження


Директор обласного музею визвольної боротьби імені Степана Бандери Ярослав Коретчук розповів,з якими проблемами стикалися закохані в УПА.

Звичайно що свято закоханих - День Святого Валентина в УПА ніколи не святкували. Молоді юнаки і дівчата, які брали участь у визвольному русі, незважаючи на вкрай складні умови боротьби українських повстанців, життя брало своє: перебуваючи тривалий час пліч-о-пліч, закохувалися й одружувалися.

На одруження в УПА пара повинна була отримати дозвіл від командування. Рядовому стрільцю й нижчому за званням командирові його давав окружний провідник, а окружному – крайовий. Перепон не було, якщо обоє наречених були в підпіллі – і він, і вона постійно на виду. Значно важче було отримати згоду на так званий «мішаний» шлюб – коли повстанець хотів повінчатися з дівчиною, яка жила на леґальному становищі.

Такі пари підпільний провід розглядав дуже ретельно. З'ясовували, зокрема, чи наречена не буде намовляти чоловіка вийти з підпілля, чи через неї МГБ не намагатиметься його завербувати в агенти. Командир повстанця розмовляв з нею, придивлявся й вирішував, давати згоду чи ні. Найбільший трагізм що більшість повстанських сімей загинув у визвольній боротьбі за Українську Самостійну Соборну Державу.

Кохайтеся чорнобриві та не з москалями!!!

Читайте Бліц-Інфо в FacebookTelegram та Twitter. Тільки найважливіші новини!

До теми: "Самостійна Україна": Як працювала підпільна радіостанція УПА

Українська Національна Армія та Українська Повстанська Армія: Спроба встановлення контактів

Листопадовий напад відділів УПА на Станіславів

Як італієць рятував життя упівців та стояв за Україну зі зброєю в руках

Підпільна палата в франківській лікарні

Хімічна та бактеріологічна зброя НКВС проти УПА

Івано-Франківський шкірзавод та УПА