Юрій Павленко під час візиту на Прикарпаття: Карати дітей вже вміємо, а треба навчитись виховувати


Кількість неповнолітніх, що перебувають у СІЗО в Україні та на Прикарпатті зокрема, зменшилась утричі в порівнянні з 2010 роком.

Про це у розмові з кореспондентом «Бліц-Інфо» повідомив Уповноважений Президента з прав дитини Юрій Павленко, що перебуває на Прикарпатті з робочим візитом.

«Кількість дітей, що сьогодні перебуває в СІЗО значно зменшилась як в Івано-Франківській області, так і по Україні в цілому. Загалом в масштабах країни, в 2010 році в СІЗО перебувало майже тисяча дітей по Україні, то станом на сьогодні -  286 дітей. Зокрема, в Івано-Франківському зараз перебуває 8 дітей. А були часи, коли їх було до 30-ти.  Також скоротилась кількість дітей в колоніях. За статистикою, у 2010 році в колоніях перебувало півтори тисячі дітей, то станом на сьогодні перебуває близько тисячі дітей, причому неповнолітніх серед них – 556», - зауважив Юрій Олексійович.

За словами Уповноваженого у справах дітей, значно зменшився термін перебування неповнолітніх у СІЗО.

«Наприклад, на сьогодні в Івано-Франківську жодна дитина не перебуває в СІЗО більше року. Найдовше  - близько 6 місяців. А ще два роки назад, дитина в СІЗО більше року чи навіть двох-трьох, було майже нормою. Це перші результати запровадження нового кримінально-процесуального кодексу та виконання Указу Президента «Реформування кримінальної юстиції» щодо дітей. А саме - переходу від карального правосуддя до виховного. Все частіше суди застосовують як вид покарання не ув’язнення, а його альтернативні форми», - пояснив чиновник.

Юрій Павленко повідомив, що на базі Івано-Франківської області сьогодні приходить експеримент - запровадження та створення центру пробації, центру по роботі з дитиною що в конфлікті з законом.

«А також - запровадження виховних методик. На жаль, правосуддя щодо дітей за ці багато років збудоване, як каральне. І як покарати жорсткішим способом, ми сьогодні знаємо. Тут спеціалістів в нас вистачає – і в судах, і в міліції, і в прокуратурі. А як виховну методику застосувати, на жаль, поки що тільки вчимося. Вчиться міліція і відбувається реформа в системі внутрішніх справ. Вчиться прокуратура. І зараз її дії є достатньо активними по правозахисту дітей. Якщо раніше прокуратура просила посилення вироку, то сьогодні - послаблення. Сьогодні вчиться освіта, яка раніше взагалі була відірвана від цього процесу. Вчаться соціальні працівники», - наголосив Павленко.

Юрій Олексійович зазначив, що позитивні зміни реформи вже помітні, адже спостерігається зменшення дитячої злочинності у 2013 році на 35%. І Прикарпаття тут не виняток.