З грибком і тріщинами на стінах: Як здійснюють правосуддя на Франківщині


У Тисменицькому районному суді відсутня кімната для роботи адвоката з підсудними/засудженими або місце для конфіденційного спілкування. Також немає окремого приміщення для роботи з матеріалами справ.

Регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Івано-Франківській області Світлана Дем’янчук, працівник Департаменту регіональних представництв Людмила Непийвода та громадський монітор здійснили візит до Тисменицького районного суду  Івано-Франківської області.

Під час візиту встановили, що у приміщенні суду відсутні у достатній кількості зали для проведення судових засідань, функціонує тільки один. Указане призводить до того, що засідання проводяться в кабінетах суддів.

Також не дотримуються норми площі на одну особу у кабінетах, де розміщуються керівництво, секретарі судових засідань та помічники суддів. Взагалі відсутнє приміщення для підсудних/засуджених та конвойних. 

Моніторингова група також виявила, що у суді не забезпечено дотримання прав людей із інвалідністю. Зокрема, при вході до приміщення суду встановлена кнопка виклику відповідальних осіб на висоті 1м 80 см, але на час візиту і вона не працювала. Пандусу також немає, тож потрапити до приміщення на кріслах-колясках майже не можливо. Окрім того, в залі відсутні окремо передбачені місця для людей з інвалідністю.

Стіни приміщення уражені грибком. Крім того, на стінах та стелі кабінетів наявні тріщини, що становить загрозу життю і здоров’ю людей. Монітори зауважили, що у залі судових засідань і в коридорах  недостатнє штучне освітлення.

Моніторингова група Офісу Омбудсмана зробила висновок, що Тисменицький районний суд невідкладно потребує іншого приміщення.