Жителі Прикарпаття споживають якісну воду - науковці


За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, причина приблизно 80% всіх захворювань пов’язана з якістю питної води. Внаслідок споживання недоброякісної питної води кожного року близько 20% населення, особливо дитячого, піддаються ризику захворювань.

Якість питної води централізованих систем водопостачання залежить від якості води в джерелах водопостачання, ефективності технологій очищення та знезараження питної води, санітарно-технічного стану споруд та водопровідних мереж.

В Івано-Франківській області 88% кількості води, яка надходить споживачам з централізованих водопроводів, забирається з поверхневих джерел водопостачання. Це міста Івано-Франківськ, Калуш, Коломия, Яремче, Долина, селища Верховина, Ворохта.

За якістю води в місцях водозаборів та на водних об’єктах комплексного призначення обласним управлінням водних ресурсів ведеться постійний радіологічний та гідрохімічний контроль. Відбираються та аналізуються проби в 20 створах. Аналіз результатів вимірювань показує, що в створах великих водозаборів (р. Свіча – Долинський водозабір, р. Лімниця – Калуський водозабір, р. Бистриця Надвірнянська та р. Бистриця Солотвинська – Івано-Франківський водозабір) по більшості показників вода відповідає другому класу якості води з позиції оцінки її екологічного стану, тобто вода чиста, а по окремих показниках (розчинений кисень, завислі речовини, хлориди, сульфати) навіть до першого класу – вода дуже чиста.

Більшість невеликих населених пунктів області здійснюють централізоване водопостачання з підземних джерел. Якість води в підземних джерелах вбільшості відповідає діючим вимогам до джерел питного водопостачання.

В джерелах водопостачання міст Бурштина, Городенки, Рогатина, Тлумача вода по жорсткості не відповідає стандарту, а міста Бурштина також заліза.

Для очищення питної води в містах Івано-Франківську, Долині селищі Верховині працюють фільтрувальні станції. В місті Бурштині станція знезалізнення. В минулому році за кошти державного бюджету та співфінансування з місцевих бюджетів збудовано станції пом’якшення води в містах Городенці, Рогатині, Тлумачі.

На комунальних централізованих водопроводах вода проходить знезараження. В минулому році за кредитні кошти Світового банку введено в експлуатацію сучасні електролізні установки для знезараження води сумішшю оксидантів на водопроводах в містах Коломиї та Івано-Франківську, що значно покращило якість питної води, що надходить споживачам.

Показники якості питної води нормуються Державними санітарними нормами та правилами «Гігієнічні вимоги до води питної призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-100-10), затвердженими наказом Міністерства охорони здоров’я України від 12.05.2010р. № 400.

В містах Івано-Франківську, Калуші, Коломиї, Яремчі, Городенці, Надвірній, Бурштині, Долині, селищі Богородчани ведеться постійний лабораторний контроль якості питної води відомчими акредитованими лабораторіями, що становить 97,3% від поданої в області споживачам води.

Постійно ведеться лабораторний контроль за якістю питної води лабораторіями головного управління державної санітарно-епідемічної служби в Івано-Франківській області. За інформацією держсанепідслужби області за 6 місяців 2013 р. фахівцями було досліджено 645 проб води на мікробіологічні показники, нестандартних - 12 (1,9%) : комунальні водопроводи – 594 проби (нестандартних – 9/1,5%), відомчі – 17 (0), сільські – 34 (3/8,8%). На санітарно-хімічні показники досліджено 268 проб, нестандартних - 2 (0,7%): комунальні водопроводи – 225 проб (нестандартних – 2/0,9%), відомчі – 18 (0), сільські – 25 (0). Нестандартні проби по мікробіологічних показниках зафіксовані на водопроводах смт.Войнилів, смт.Отинія, смт.Гвіздець, м.Рогатин, с.Турка.

За подачу населенню недоброякісної води та виявлені під час перевірок порушення на керівників водопровідних господарств держсанепідслужбою області накладено 10 штрафів на суму 1122 грн., застосовано 5 фінансових санкцій на суму 837, 64 грн.