Блаженнішому Любомиру Гузару посмертно присвоїли звання почесного громадянина Галича


У неділю, 19 вересня, з нагоди урочистостей з відзначення 1123-ліття міста Галича стало відомо про те, що довголітньому Патріарху УГКЦ Блаженнішому Любомиру Гузару присвоїли звання почесного громадянина міста Галича. Про це оголосили під час святкового віча.

В урочистостях взяли участь також представники духовенства. Зокрема отець-протопресвітер Галицький прот. Ігор Броновський привітав містян зі святом, наголосивши на тому, що Галич з давніх-давен є містом-столицею, а значить чимало людей, дивлячись на це місто, заохочені його добрим прикладом, прагнуть так само активно розвивати свої громади та села. Про це йдеться на сайті Архієпархії.

«Маємо будувати наш Галич – красивий, сивочолий та славний. Це завдання, яке Господь поклав на кожного із нас», – наголосив отець-протопресвітер.

Після вітальних слів стало відомо, що місцева влада, керуючись законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» та положенням про «Звання почесним громадянином Галича», на восьмому скликанні Галицької міської ради, вирішила присвоїти звання «Почесний громадянин міста Галича» Верховному Архієпископу Києво-Галицькому Кардиналу Любомиру Гузару (посмертно).

Отримати цю відзнаку прибув керівник Департаменту інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ прот. Іван Стефурак. Священнослужитель від імені Архієпископа і Митрополита Івано-Франківського Владики Володимира Війтишина радо привітав мешканців Галича з Днем міста та подякував Галицькій громаді за добру пам’ять про великого мужа нашої Церкви.

«Сьогодні перед Вами в мене два завдання. Перш за все, від імені нашого Митрополита щиро вітаємо Вашу громаду з урочистостями з нагоди 1123-ліття нашого сивочолого Галича. Рівно ж, нам дуже приємно, що саме тут відтепер буде не тільки вулиця, названа на честь нашого Патріарха Любомира, але і він сам стане почесним громадянином Вашого міста», – зазначив о. Іван Стефурак.

Отець також пригадав, що дідусь Блаженнішого Любомира Гузара народився, проживав та спочив у Галичі. Сам довголітній Патріарх УГКЦ теж любив часто відвідувати це місто та могилу свого дідуся.

«Саме з цієї нагоди я прибув до вас, щоб від імені Митрополита Володимира подякувати за цю відзнаку та запросити міського голову Галича пана Олега Кантора вручити цю високу нагороду прямому спадкоємцю нашого Блаженнішого Любомира – Отцю і Главі УГКЦ Блаженнішому Святославу», – наголосив Голова Департаменту інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ.

Отець Іван також поділився декількома історіями із життя славного Патріарха УГКЦ, зазначивши, що попри вільне володіння багатьма іноземними мовами, найкраще комунікувати з усіма Патріарху вдавалося саме завдяки мові любові до кожного, кого він зустрічав на своєму земному шляху.

Одного разу Блаженніший Любомир сказав такі слова: «Я 46 років жив поза Україною. Там було добре, спокійно. Але на чужині ви завжди в якийсь спосіб залишаєтеся громадянином другого класу. Цілком інакше пройтися вулицями міст та сіл в Україні, ніж жити десь там в Нью-Йорку чи Римі».

«Нам дуже приємно, що, коли сьогодні наш Блаженніший Любомир Гузар вже є громадянином Неба, він стає ще й почесним громадянином Вашого міста. Ви запросили його сюди, щоби благословити Ваше місто, а разом із тим всю нашу Україну. Він навчав нас, що ми є дуже сильні, якщо бажаємо добра, якщо стараємося, якщо гуртуємося, якщо намагаємося спільно творити добро, жити чесно та творчо. Тож цього всього усім нам, Українцям, і зокрема мешканцям міста Галич від щирого серця бажаю», – сказав на завершення прот. Іван Стефурак.

Варто відзначити, що титул «почесного громадянина м. Галич» тут присвоєно вперше. Галицька територіальна громада прийняла таке рішення з нагоди 1123-ої річниці першої згадки про місто Галич.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!