Дідова хатчина. Новий проект у Карпатах шукає однодумців та запрошує в гості


Круті ідеї народжуються навіть за 10 хвилин, а найкрутіші з них – ще й втілюються. Так сталося з екопроектом «Дідова хатчина», що його двоє молодих людей, Олег і Дарина, спонтанно озвучили разом у вересні 2015 року – і виявилося, вони обоє давно думали про щось подібне. А зараз карпатська «Дідова хатчина» на Івано-Франківщині вже повним ходом розвивається, приймає і запрошує в гості!

Ідея «Дідової хатчини» полягає на тому, аби багато небайдужих людей разом створили щось надзвичайне – мистецьке екологічне поселення. Базою для цього й стала в буквальному сенсі слова «дідова» хата з величезною присадибною ділянкою в Косівському районі Івано-Франківської області (між іншим, в одному з найкрасивіших карпатських сіл Гуцульщини!). Землі, повітря, води, неба й гір тут досить, аби прийняти будь-кого і будь-коли. Зрештою, універсальність та відкритість – теж частина ідеї екопоселення, пише ua.igotoworld.com

«Дідова хатчина» – спільнота однодумців, які люблять землю

«Дідова хатчина» вже формується як спільнота. Тут шукають однодумців і радо приймають творчих та амбітних, свідомих і люблячих землю людей. Учасників спільноти та їхніх гостей об’єднує не лише бажання приїхати в Карпати і добре відпочити, але й дарувати цю нагоду іншим. Саме так формують цей проект його організатори – Олег, власник території, і Дарина – «ідейник» майбутнього екопоселення.

Джерело фото: facebook.com/Дідова-хатчина.

Тут люблять природу і креатив, фізичну працю і справжню гуцульську культуру. А також – що буває важливо – не нав’язують і спеціально не підкреслюють жодних релігійних течій або сліпих вірувань. Свобода тіла й духу!

Джерело фото: facebook.com/Дідова-хатчина.

«А за які гроші все це буде розвиватися?» – спитає хтось. У членів «Дідової хатчини» є відповідь: вони планують вирощувати екологічно чисті продукти, знову практикувати забуті народні ремесла й промисли, виготовляти різні речі на продаж власноруч. Здобуті кошти і будуть призначені на розвиток поселення (тут не буде місця комерції, як підкреслено у концепції «Хатчини»).

Джерело фото: facebook.com/Дідова-хатчина.

Автори задуму визначають «Дідову хатчину» як «місце, де кожен міг би певний час жити, творити, працювати». Місце, куди можна «втекти» від світу. Натомість земна реальність виражається у довгостроковості проекту, графіку чергувань членів спільноти (не дарма працелюбність – один із критеріїв «набору» до неї) та у цільових заїздах у поселення. Процес координують самі організатори. Толоки (вже навесні їх буде багато!), «суботники», спеціальні тематичні приїзди тут теж передбачені, та навіть вже відбуваються. Як і відпочинково-святкові (новорічні, різдвяні тощо) заїзди.

Корисна інформація для мандрівників на Франківщину

Хата розташована недалеко від траси. Сусіди – на відстані 1 км (через ліс).

Не надто близько, але оптимально, щоб поєднати прогулянку з купівлею справжніх екохарчів.

Тут є можливість готувати в печі і глибока криниця.

Телефонний зв’язок – також є.

Піти в гори, або поїхати до Косова на ринок? Будь ласка, з цим немає жодних проблем.

Ліси тут щедрі на ягоди, гриби, трави… І все це зовсім поруч!

Електрики у «Дідовій хатчині» немає, як і дороги для автотранспорту.

До річки – 1,5 км. Сама хата вмістить на нічліг максимум 10 осіб.

Доїхати до «Дідової хатчини»

Село має прямий автобусний зв’язок з Вижницею, Івано-Франківськом, Коломиєю, Заболотовом, Чернівцями, Верховиною та Ворохтою.

Також сюди просто доїхати з райцентру (міста Косова).

До Косова автобуси прямують із Києва, Львова, Одеси, Трускавця, Підволочиська, Кутів, Буковеля, Рогатина, Розток тощо.

Найближча залізнична станція – Вижниця, куди прямують електропоїзди з Чернівців.

Телефон Дарини, одного з організаторів проекту: + 38 097 944 03 92. Також шукайте «Дідову хатчину» на Фейсбуці та ВК.