На Калущині та Яремчанщині від укусу змії постраждали двоє чоловіків


З початку року вже дві особи на Прикарпатті постраждали від укусів плазунів.

Зокрема, 17 травня в травматологічне відділення Калуської центральної районної лікарні доставлено жителя села Кропивник Калуського району, з діагнозом «укус змії пальця правої руки». А ще декілька днів тому до реанімаційного відділення Яремчанської міської центральної лікарні було доставлено, жителя міста Дніпро, якого вкусила змія, стан задовільний, повідомляє Головне управління ДСНС України в Івано-Франківській області.

Натрапити на небезпечних плазунів можна в лісі, в полі, чи на пасовищі, трапляються й випадки, коли змію можна побачити і на власному подвір’ї. Зазвичай плазуни тікають від людей, почувши кроки, стукіт, голоси, одразу ж ховаються в нори або відповзають якнайдалі. Але в сонячні дні їхні відчуття притуплюються, вони не реагують на шум, стають лінивими та малорухливими, і тоді існує небезпека, що людина може натрапити на змію у природному середовищі будь-де.

Самі по собі плазуни не є агресивними. Вони нападають у відповідь на небезпеку. Плазунів не варто чіпати взагалі – чи то гадюка, чи вуж, чи, на перший погляд, безпечна веретениця. Напад будь-кого з них може бути небезпечним. Тому, збираючись у місця, де можна зустріти небезпечних плазунів, необхідно мати відповідний одяг та взуття. Одяг повинен закривати ноги: високі чоботи, вільні штани, заправлені у взуття. Під час збирання грибів чи ягід краще користуватися палицею відповідної довжини, щоб перевірити зарості на безпечність.

У випадку, коли вас вкусила змія, впродовж кількох хвилин падає тиск, розвивається порушення дихання і зупиняється серце. Зважаючи на ризики, важливо якнайшвидше доправити вкушеного змією до лікарні.

У разі укусу намагайтесь якнайшвидше потрапити до лікаря, щоби отримати необхідну допомогу. Якщо транспортування до лікарні вимагає певного часу, надайте домедичну допомогу постраждалому:

Зберігайте спокій і стежте, щоби постраждалий менше рухався;

Звільніть уражену частину тіла від одягу, взуття, прикрас тощо;

На місце укусу накладіть стерильну пов’язку з антисептиком;

Дайте постраждалому воду - при усусі змії важливо багато пити;

Якщо є аптечка, дайте постраждалому 1-2 таблетки ліків від алергії;

При транспортуванні покладіть уражену кінцівку на підвищення;

Якщо є така можливість, прикладіть до рани лід, обгорнутий у тканину;

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!