На Прикарпатті лісівники заклали плантацію ялинок, які здаватимуть в оренду


Лісівники Шевченківського лісництва ДП «Вигодське лісове господарство» заклали плантацію ялинок, які віддаватимуть в оренду на зимові свята.

Про це на території Шевченківського лісництва для представників ЗМІ розповів лісничий  Василь Тисяк, передає Укрінформ.

«В нас є антропологічний заповідник, великий сад. Ми заклали велику плантацію, щоб віддавати ялинку в оренду… В Німеччині віддають ялинки на новорічні свята з правом повернення. Ми лише почали таку практику», - зазначив Василь Тисяк.

За його словами, нині лісове господарство забезпечує посадковим матеріалом 12 лісництв підприємства. Щовесни і восени лісівники віддають на відновлення лісових насаджень до 400 тисяч саджанців лісового буку, ялиці білої, кедру європейського та дугласії (вічнозелена хвойна рослина - ред.), якою намагаються замінити в Карпатах смереку, бо вона сохне через зміну кліматичних умов. Майже увесь посадковий матеріал тут вирощують із насінини.

«За рахунок підбору насіння, субстрату та  догляду ми не лише майже удвічі скоротили час від посадки насінини до висадки саджанців у лісі, але й покращили вихід стандартного посадкового матеріалу», - стверджує Тисяк.

Окрім цього, у Шевченківському лісництві вирощують і пропонують для декоративного насадження придбати у горщиках ялину колючу, вишеньку плакучу, кипарис та інші дерева. Кажуть, ялинка до 1 м тут виростає за 5-6 років.

Також лісничий порадив,  що краще висадити ялинку із горщика восени.

«Щоб висадити ялинку із горщика необхідно підготуватись – зробити ямку, утрамбувати ґрунт, зробити полив і посадити її до морозів, щоб ялинку не обвіяло і не обморозило. Тоді вона буде жити.  Молода ялинка швидше адаптується», -  зауважив лісничий.

Він зазначив, що у період адаптації дерево може трішки прихворіти. Тому перед посадкою людям радять обрати пишну ялинку з насиченою хвоєю, що характеризує її добрий стан.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!