На Прикарпатті різко збільшилась кількість хворих на цукровий діабет


За цей рік на Прикарпатті різко збільшилась кількість нових випадків цукрового діабету.

Про це повідомили під час пресбрифінгу в ОДА про забезпечення інсулінами пацієнтів, яким вони потрібні, інформує Бліц-Інфо.

За словами заступника директора департаменту охорони здоров'я ОДА Володимира Дзьомбака, на сьогодні 6500 прикарпатців отримують препарати інсулінів.

"Питання отримання інсулінів відбувалося згідно з фінансуванням держбюджету і дофінансовувалося місцевими бюджетами. Найбільше дофінансовували Франківськ, Калуш. З 1 жовтня люди зможуть отримати інсуліни в аптеках за електронним рецептом. Кількість аптек постійно збільшується. Пацієнт має звернутися до ендокринолога, отримати програму лікування та електронний рецепт і звернутися в аптеку. На аптеках будуть спеціальні наліпки, що там видають інсулін, щоб людям легше було їх знайти. Надалі рецепти буде видавати сімейний лікар",- каже Дзьомбак.

Як зауважила лікарка обласної дитячої лікарні, за останні десятиліття росте кількість дітей хворих цукровим діабетом.

"На даний час в області є 460 дітей з цукровим діабетом. Кількість подвоїлась. Найгірше, що збільшилась кількість дітей до 6 років. Такі дітки потрапляють до нас в реанімацію у важкому стані. Щодо симптомів, то перш за все це є спрага, частіше сечовипускання і різке схуднення. Якщо є такі симптоми, то зверніться до лікаря, щоб зробити аналіз крові",- каже лікарка.

За словами лікарки, ріст захворюваності цукровим діабетом є в цілому світі.

"За жовтень в стаціонар обласної дитячої лікарні поступило 12 діточок. Це дуже великий ріст захворюваності. Ми навіть пов'язуємо це з ковідом, адже коли запитуємо в батьків чи діти хворіли, то вони кажуть, що так. Ковід є одним з тригерів, який запускає цукровий діабет в дорослих і дітей. В нашій області діти отримують інсуліни іноземного виробника, які є найдорожчими",- каже медик.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!