Переплетення реальності і міфу: Франківцям презентували фільм "Памфір"


Сьогодні, 20 березня в кінотеатрі "Люм'єр" відбувся допрем'єрний показ фільму «Памфір», який вже встиг обрости легендами.

Перед тим як потрапити на екрани до українського глядача, "Памфір" спричинив справжній культурний резонанс у світі. Прем'єра відбулася в межах Двотижневика режисерів на Каннському кінофестивалі, також стрічка отримала Гран-прі Каїрського міжнародного фестивалю та Гран-прі Міжнародного кінофестивалю Молодість й була представлена в програмах фестивалів у Роттердамі та Карлових Варах. На сьогодні фільм показали на понад 40 фестивалях у 25 країнах світу. Проте, за словами Дмитра, для нього було важливим показати стрічку саме для українського глядача. А розпочати покази вирішили саме з місць де фільм знімали. 

Дія фільму відбувається на заході України, де переплітаються реальність та міф. Стрічку знімали на Прикарпатті і на Буковині, а серед акторів тільки вихідці з цих країв. Саме таким був авторський задум режисера Дмитра Сухолиткого-Собчука, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

"Я сформувався в Чернівцях, там отримав першу освіту. А все дитинство провів у селі Стецівка на Снятинщині. Там я і зрозумів, що саме такі малі громади утримують в собі важливі культурні коди. Хотілося розказати у фільмі історію про щось дуже локальне, але що відгукнеться в різних куточках світу. Зараз ми відкриваємо Україну для світу по-новому. Якщо говорити про акторський склад, то для мене важливим було мовне питання і щоб актори знали середовище. Тут було питання добору професіоналів, які готові співпрацювати, мають музичний слух, бо тоді вони зможуть швидко оволоділи діалектом",- каже режисер.

У фільмі головний герой, Памфір, повертається додому зі заробітків напередодні святкування Маланки. Необдуманий вчинок сина затримує Леоніда вдома та змушує ступити на лихий шлях.

"Те, що робить Памфір - це питання совісті. Будь-яка угода з совістю веде до саморуйнації. Тому питання, чи людина робить це свідомо заради благородної цілі, чи несвідомо і потім пошкодує",- каже автор.

Головну роль у фільмі зіграв Олександр Яцентюк. Актор розповідає, що заради зйомок йому довелося навіть набрати вагу.

"Підхід Дмитра досить унікальний. Після знайомства він мене не затвердив одразу, але тримав "на короткому повідку". Для ролі мені довелося добряче попрацювати, щоб набрати вагу. Якщо перед кастингом я важив 86-88 кілограм, то дійшов до 104. Але це було того варте. Найцікавіше було те, що жоден з акторів не знав чим завершиться фільм. Кожен знав тільки свою роль. Це було досить цікаво, як у реальному житті",- ділиться актор.

Водночас, за словами виконавиці головної жіночої ролі, акторки Соломії Кирилової, за кордоном глядачі були дуже вражені нашим колоритом, живістю, яка притаманна нашим людям, гумором, земною добротою і любов'ю.

"Тут представлені наші традиції, те, що ми бережемо і передаємо з покоління в покоління. Фільм вийшов у гострому часі і нас не плутають більш з пострадянщиною"- розповідає Соломія.

Виконавець ролі сина Памфіра, Станіслав Потяк із Яворова зізнається, що потрапив до фільму зовсім випадково.  

"Моя мама займається ліжникарством в Яворові і до неї часто приїздять знімати про ліжники. Одного дня до нас завітала режисерка Єлизавета Сміт і розповіла про цей фільм і порадила спробувати свої сили. Тож я кинув кастинг директору три відео про свій сумний, весели і звичайний день. Через три дні мене запросили на зустріч з режисером в акторський табір, так я і отримав роль",- пригадує юнак.

Франківці зможуть побачити стрічку в кінотеатрах з 23 березня. Варто наголосити, що фільм має обмеження по віку.

Немає опису.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!