Поліція Берліна затримала банкіра, обвинуваченого в завданні збитку бюджету України на 281 млн євро


Поліція Берліна підтвердила затримання українського громадянина 63 років, обвинуваченого в участі в кримінальному угрупованні і завданні збитку бюджету України у розмірі 281 млн.

Таку відповідь отримала власний кореспондент Укрінформу на запит про те, чи можуть там підтвердити затримання Бориса Тимонькіна.

"У неділю в 14.40 (за берлінським часом) затримано громадяниня України 63 років, якого обвинувачують в участі в кримінальному угрупованні і завданні збитку бюджету України у розмірі 281 млн євро", - йдеться відповідають поліції Берліна.

За прийнятою практикою, прізвище затриманого не називається.

Додатково з анонімних джерел кореспондентові Укрінформу вдалося дізнатися, що справу Тимонькіна веде прокуратура Бранденбурга (федеральна земля Німеччини). Банкіра затримали в берлінському аеропорту “Шенефельд”, коли він прилетів із Стамбула.

Затримання було проведено у відповідь на запит ГПУ з екстрадиції Тимонькіна, який перебував у міжнародному розшуку по лінії Інтерполу за обвинуваченням у відмиванні грошей.

Наразі Генпрокуратура України має підготувати правові документи на екстрадицію, яка може бути здійснена на основі Європейської конвенції про видачу правопорушників.

За допомогою до українських консульських працівників Тимонькін поки не звертався.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство внутрішніх справ України оголосило в розшук заступника голови наглядової ради групи компаній ВЕТЕК Тимонькіна.

Банкір підозрюється в скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 255 КК (створення злочинної організації з метою скоєння тяжкого або особливо тяжкого злочину, а також керівництво такою організацією або участь в ній, або участь в злочинах, скоєних такою організацією).

За даними ЗМІ, як мінімум два мільярди гривень з державного бюджету розчинилися за лічені дні в структурах "младоолігарха" Сергія Курченка, зіц-голови "сім'ї" екс-президента-втікача Януковича. Гроші були конвертовані в $250 млн і через банк з італійським корінням загубилася десь на офшорних рахунках. Експерти в банківській сфері стверджують, що за цією схемою стоїть Тимонькін.

Тимонькін, якого приставили до Курченка наглядати за обширним господарством "сім'ї", відомий по роботі в "Укрсоцбанку". Кілька років тому це фінансова установа увійшла до італійської групи UniCredit. У червні 2013 року Тимонькін став керівником фінансового сектору групи компаній ВЕТЕК, ощо б'єднує активи, записані на Курченка