Понад 200 котелень у бюджетних закладах Франківщини не готові до опалювального сезону


241 бюджетний заклад на Івано-Франківщині технічно не готовий до початку опалювального сезону, зокрема, пуску газу. Котельні та паливні у цих закладах не усунули порушення в системах газопостачання згідно з приписами АТ «Івано-Франківськгаз», які були надані наприкінці попереднього опалювального сезону.

У компанії наголошують, що тричі протягом вересня нагадували про необхідність усунення порушень до початку опалювального сезону 2021/2022 років. Проте, у більшості бюджетних закладів вимогу проігнорували. Тож пуск газу і, відповідно, вчасний запуск опалення знаходиться під загрозою. Серед об’єктів, які не усунули порушення, 77 закладів охорони здоров’я, 97 закладів освіти, а також 20 закладів культури.

Серед порушень – невідповідність нормам системи газопостачання, які потребують реконструкції та відсутність сигналізаторів загазованості.

«У деяких випадках, наприклад, з навчальними закладами, є потреба у глобальній реконструкції системи газопостачання. На окремих об’єктах освіти взагалі потрібно було побудувати нові котельні. Адже існуючі котельні або вбудовані в будівлю школи, або прибудовані до неї. В інших випадках - печі для опалення розташовані у класах шкіл чи спальних корпусах дитсадків. А це серйозні порушення та загрози безпечному користуванню газом», - пояснює ситуацію технічний директор АТ «Івано-Франківськгаз» Ігор Височанський.

Велика частина порушень – це відсутність сигналізатора загазованості. Його вартість – близько  600 гривень, а це абсолютно доступна сума для закладу, плюс виготовлення проєкту. У всіх керівників цих закладів був час, щоб усунути порушення, щоб вчасно увійти в опалювальний сезон.

«Запуск котелень та паливних, зокрема, відновлення на них газопостачання, буде проводитись тільки після відповідної передпускової підготовки. Мова про приведення систем газопостачання у відповідність до вимог Правил безпеки систем газопостачання», - зазначає технічний директор АТ «Івано-Франківськгаз» Ігор Височанський.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!