В Галичі музейники пригощали відвідувачів караїмськими стравами


Відвідувачів Музею караїмської історії та культури Національного заповідника «Давній Галич» частували караїмськими стравами.

Всім посмакували кибини (пиріжок з м’ясом), ак-алва (святкова халва) та буза (напій), які приготували студенти Бурштинського торговельно-економічного фахового коледжу в рамках мистецького проєкту «Поринаємо в культуру зі смаком. Хош иштах!» / «Хош иштах» з караїмської мови – Смачного!

Зазначимо, що караїмську традицію приготування пиріжка з м’ясом «ет аяклак» караїми Мелітополя внесли у 2018 р. до переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Власне, її зуміли відтворити в Музеї караїмської історії та культури бурштинські кухарі.

Працівники музею організували захід з метою мультисенсорного сприйняття караїмської культури і популяризації національної кухні одного з найдавніших корінних народів України. З вітанням онлайн до присутніх звернулася голова караїмів України Олена Арабаджи.

Відвідувачі не лише куштували смачні страви, а й почули багато цікавого про історію та релігію караїмського етносу, зокрема караїмів Галича, давні традиції, що збереглися до наших днів.

А поділилися своїми знаннями про унікальний караїмський етнос і його культуру онук газана Марка Леоновича з роду га-Машбір Віктор Леонович, заступник генерального директора Національного заповідника «Давній Галич» Семен Побуцький, завідувач Музею караїмської історії та культури Роман Рарик, директор Бурштинського торговельно-економічного фахового коледжу Андрій Козак.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!