Які документи потрібні будуть прикарпатцям з 21 жовтня, щоб подорожувати за межі області


В ОДА розповіли про запровадження нових карантинних обмежень, зокрема, щодо перевезення невакционованих на COVID-19 у міжрегіональному транспорті.

За словами заступниці директора центру профілактики хвороб Тетяни Джус, темпи захворюваності шалено зростають, пише Бліц-Інфо.

"В області за 10 тижнів йде наростання кількості хворих на 20-30%. Якщо порівняти з минулим роком, то тоді інтенсивність була меншою. Тільки за 12 днів жовтня маємо ріст захворюваності на 19% у порівнянні з аналогічним періодом жовтня 2020 року. Найбільше підтверджених випадків в осіб від 30 до 69 років. Показники летальності в нас найбільші по Україні. Варто зауважити, що частіше помирають чоловіки. З тих хто захворіли, 3% вакциновані, з них тільки 0,5% були госпіталізовані",- каже медик.

Як повідомив заступник директора департаменту охорони здоров'я ОДА Володимир Дзьомбак, європейські країни майже повністю вакциновані.

"В нас на лікуванні знаходиться 3900 пацієнтів. З них 2700 людей на амбулаторному лікуванні під наглядом сімейних лікарів. В лікарнях зайняті 60% ковідних ліжок. За останню добу госпіталізували 3 дітей з діагнозом ковід. Найбільше хворих в лікарнях Івано-Франківська та Косова. 80 пацієнтів знаходяться в реанімаціях",- каже Дзьомбак.

Водночас в.о директора Івано-Франківської обласної клінічної інфекційної лікарні Микола Стовбан повідомив, що в області на сьогодні проведено 345 376 щеплень.

"З 21 жовтня міжрегіональні перевезення будуть дозволені за умов наявності у всіх членів екіпажу і пасажирів таких документів:

- документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації або документа, що підтверджує отримання однієї дози дводозної вакцини для регіонів «жовтого» рівня епідемічної небезпеки;

- міжнародного, внутрішнього сертифіката або іноземного сертифіката, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 однією дозою однодозної вакцини чи двома дозами дводозної вакцини, дозволених ВООЗ для використання в надзвичайних ситуаціях, негативний результат тестування методом полімеразної ланцюгової реакції або одужання особи від зазначеної хвороби, чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія);

- негативного результату тестування на COVID-19 методом ПЛР або експрес-тесту на визначення антигену коронавірусу SARS-CoV-2, який чинний 72 години. Тож час в людей ще є, щоб провакцинуватися хоча б першою дозою",- пояснює Стовбан.

Перевіряти дотримання цих вимог будуть працівники поліції та держпродспоживслужби та управління транспорту.

На завершення Тетяна Джус наголосила, що багато хто вірить міфам і думає, що вакцина може нашкодити.

"Я можу сказати тільки одне, ви купуєте ліки в аптеках і не дивитеся на протипоказання, а займаєтесь самолікуванням. Окрім того, коли ви захворієте на ковід, організм отримає велику кількість ліків, щоб побороти хворобу... То може краще щепитися перевіреною вакциною і бути певним за своє здоров'я?", - підсумувала лікар.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!