Чудо-печі, робот-розвідник та ліжко-трансформер


Талановиті українці вражають унікальними винаходами для військових

Можновладці не надто поспішають поліпшувати стан та умови українського війська, яке вже рік воює з московським агресором на сході України. Та відчайдушні волонтери, талановиті й небайдужі українські вчені та майстри створюють унікальні речі, аби полегшити побут і боротьбу на лінії фронту та пришвидшити спільну перемогу. Багато з винаходів мають певні аналоги у світі, але є значно дешевшими. Масове виробництво цих новинок дозволило б зберегти життя не одного вояка. Та, як зазвичай у нас буває, винахідникам банально бракує фінансування...

От харківські вчені з Національного технічного університету розробили унікальну формулу сплаву, щоб відновлювати стару військову техніку. Цей сплав значно ліпший, міцніший і стійкіший до корозії, ніж хром, який використовують зараз. Після війни унікальний сплав можна буде використовувати під час виробництва автомобілів та літаків.

Також інженери з Харкова на базі військового транспорту БТР-4Е створили броньовані медичні машини, щоб забезпечувати швидку й якісну медичну допомогу в умовах війни. Тут передбачені місця для озброєння, медобладнання, ношів, контейнерів для медикаментів і переливання крові тощо.

Унікальний продукт "Реабілакт" для відновлення організму поранених бійців розробили молоді науковці Київського національного торгово-економічного університету. Цей продукт ентерального (тобто введеного через крапельницю – ред.) харчування містить білки, незамінні амінокислоти, вітаміни й мінеральні елементи, має високу енергетичну цінність та корегує порушений обмін речовин в організмі людини на різних етапах лікування.

На одному з підприємств Львова зібрали самохідну радіокеровану машину, яка може евакуйовувати поранених бійців, збирати інформацію, довозити вантаж вагою до 300 кг і працювати протягом шістьох годин в різних погодних умовах від -40 до +80 C. Додатково інженери навіть розробили плазунки, за допомогою яких робот може підійматися сходами.

Український аналог тепловізора розробив 18-річний вінничанин Дмитро Кривий. Тепловізор має вигляд пов'язки на голову і здатний сканувати навколишній простір, а коли хтось наближається – апарат починає вібрувати. За допомогою інфрачервоних сенсорів у тепловізорі можна з'ясувати, чи наближається людина, чи інший об'єкт.

Полтавський майстер Олександр Олійник винайшов пічку, яка за лічені хвилини може не тільки обігріти бліндаж, але й самотужки продукувати електрику. До того ж працює на природному паливі без диму та запаху, що є головною умовою маскування на війні.

Буковинець Дмитро Сухарик придумав багатофункціональну й економну піч на основі газових балонів, в якій довго згорають дрова чи вугілля. Також чоловік з підручних засобів виготовив спеціальний металевий футляр для казанка, який легко перетворюється на конфорку для підігріву їжі на сухому спирті.

Військовий Олександр Жембус з Івано-Франківщини розробив пічку, яка може зігрівати військових в польових умовах при морозі до -25°C. Особливість винаходу – піч не на дровах, а на паливі (дизпаливі), яке потрапляє по тонкій трубці і капає на розігріте дно труби, випаровується і перетворюється на газ. Також івано-франківські авіамоделісти придумали унікальний безпілотник, облаштований зсередини високотехнологічною оптикою, який фіксуватиме скупчення сепаратистів. До того ж повітряний розвідник може підніматися на висоту 7 тис. метрів та перебувати там цілих півтори години. Унікальний пристрій розробив і боєць батальйону "Івано-Франківськ" Павло Ненашев – дистанційну керовану стрілецьку точку, якою можна вести відео та вогневий контроль за місцевістю, не полишаючи укриття.

Рівненський агроном Борис Вжос винайшов аналог армійської броньованої пластини, яку використовують для виготовлення бронежилетів – він виготовляє броню зі сталевих пластин завтовшки 4 мм та з керамічних плиток. Така бронепластина важить майже як бронежилет, значно міцніша і витримує навіть удар кулі зі снайперської гвинтівки Драгунова. Як стверджує винахідник, швидкість руйнування кераміки набагато нижча, ніж швидкість руйнування металу.

В Одесі юний винахідник Борис Чубін створив систему зі спеціального обладнання та програмного забезпечення, яка в разі поранення вояка буде списувати з нього біометричні показники і передавати до штабу і точно покаже, де він перебуває і яких ушкоджень зазнав.

Волонтер з Запоріжжя Денис П'ятигорець на основі власних креслень започаткував виготовлення саморобних захисних екранів для БТРів. А черкаський умілець Максим Чернявський створив спеціально для українських військових компактне ліжко-трансформер із цупкої тканини та спеціального металу, аби ті не спали на холодній землі, а також могли переносити поранених.

Вояки на передовій постійно потребують якісного мобільного зв'язку. Аби забезпечити справну роботу приладів, тернопільський викладач і волонтер Андрій Пальчикрозробив мікроелектрогенератор, який працює без світла та пального. Ним можна буде приготувати їжу чи гріти воду, заряджати мобільні телефони, а головне – рації. Також зарядний пристрій, який складається з калькуляторів та сонячних батарей, створила 15-річна школярка з Житомира. Така конструкція дає змогу зряджати телефон будь-де, незалежно від місця і погоди, головне – щоб на пристрій потрапляло сонячне проміння. Аліна Кузьмінська придумала зарядку, аби спілкуватися з батьком, який зараз воює на сході і вже випробував дуже корисний доньчин винахід.

Джерело:www.ivano-frankivsk.svoboda.org.ua