Чи варто переходити від газу на альтернативне паливо


Уряд разом з Ощадбанком збираються розпочати широку програму кредитування для придбання котлів на альтернативному природньому газу паливі. Арсеній Яценюк пообіцяв, що компенсуватиметься до 20% вартості котла.

Діятиме схема так: українці, які вирішили встановити нові котли, що працюють на електриці або твердому паливі, можуть отримати кредит в банку, зокрема - Ощадбанку. А влада повертатиме бажаючим утеплитися до 20% тіла взятого кредиту, але в сумі - не більше 5 тисяч гривень.

В територіальному управлінні Держенергоефективності в Івано-Франківській області кореспонденту «Бліц-Інфо» розповіли, що ця програма уряду ще тільки розробляється і механізм її роботи поки що невідомий.

Проте, в управлінні наголосили, що якщо всі масово захочуть перейти на електроопалення, то система може не витримати. Адже більшість старих будинків проектувались на звичне електропостачання та не готові до такого навантаження. І якщо всі візьмуться за встановлення електроопалення, то почне "вибивати" світло. Тож для запровадження цієї програми спершу прийдеться замінити проводку. Тобто, перш за все необхідно буде підводити кабелі, які витримуватимуть збільшену потужність, а тоді вже переходити на електроопалення.

Втім, начальник управління Держенергоефективності в Івано-Франківській області Андрій Данилів зауважує, що прикарпатцям перш ніж встановлювати електричне опалення варто порахувати наскільки воно вигідне. Мовляв, якщо опалюватиметься приміщення тільки електроопаленням, то це також буде досить затратно.

«Перше з чим зіткнеться людина - це тариф. Вночі він нижчий, вдень - вдвічі вищий. Крім того, якщо споживач споживає більше 150 кВт, то відповідно тариф на електропостачання вираховується вищий. Тому мешканці міста повинні спершу подумати та порахувати, наскільки їм вигідний такий перехід», - каже Данилів.

Наразі Уряд агітує населення переходити на твердопаливні котли та електроопалювання, але щодо врегулювання тарифів на електроенергію нічого не відомо. Тож кожному самостійно варто рахувати, що буде вигідніше.

«На мою думку спершу доцільно було б провести моніторинг. До прикладу, за кордоном я як споживач можу вільно сказати, що хочу відмовитись від газу і мені зроблять все, для того, щоб я "перейшов" на електроенергію. А в нас навпаки – я споживач і хочу відмовитись від невигідного, а мені відповідають, то тягніть собі кабель, ще щось робіть для цього, тобто все перекидують на людей. Тож людям спершу потрібно задуматись чи варто встановлювати електроопалення чи електрокотел  і наскільки це буде їм вигідно враховуючи тарифи та витрати для заміни», - зауважує управлінець.

Замінити газ на альтернативне паливо і поставити нові котли - задоволення не з дешевих, особливо враховуючи курс долара. До прикладу польські енергокотли, які працюють на твердому паливі, коштують від 500 до 700 євро, це відповідно від 8 до 11,5 тисяч гривень. Українські котли - електрорадіатори коштують дешевше від 1,7 до 2,8 тисяч гривень. Та крім цього доведеться заплатити ще за установку нової системи, ціна якої залежатиме від площі будинку. 

Та все ж, якщо споживач надумає встановити собі твердопаливний котел, виникає ще один «підводний камінь» - чим опалювати?

«Люди зіткнуться з тим, що їм потрібно буде купувувати дрова, якщо в них буде встановлений твердопаливний котел. Відповідно на дрова буде попит, а коли є попит – то й зростатиме ціна. Звичайно, зразу всі не перейдуть на альтернативні види опалення, цей процес буде довготривалим і поступовим. Але, на мою думку, в майбутньому ми всі використовуватимемо деревину. Як кажуть, біда все навчить», - підсумував Данилів.