Грошей на всіх не вистачить


У Коломиї не вистачає коштів на зарплатні освітянам та працівникам культури. Як планують виживати ці сфери – дізнавалися наші журналісти.

Після розподілу бюджетних коштів у Коломиї виникла проблема із забезпеченням заробітних плат працівників освітньої та культурної сфер. Загальна кількість працівників місцевого освітнього відділу сягає приблизно 1 600 осіб. Сума, яка була розрахована на видачу Міністерством фінансів, не дозволяє на 100% покрити всі видатки, зокрема на заробітну плату, харчування, енергоносії, газ, електроенергію. Освітяни забезпечені коштами лише на 9 місяців поточного року. Тобто з осені вони змушені «стиснути ремені».

Втім, начальник Коломийського управління освіти Марія Грицан спокійно ставиться до проблеми з нестачею грошей. Мовляв, таке трапляється щороку, а необхідні кошти додають пізніше. Тому всі фінансові питання зникають.

– Депутати знають нашу незабезпеченість, тому сподіваюся, що наступного півріччя ми отримаємо усі необхідні кошти, що забезпечить 100% видатків до кінця року, – каже Марія Грицан.

У культурній сфері ще більші обмеження. Начальник відділу культури Коломийської міськради Уляна Мандрусяк вже зараз шукає виходу з так званої «кризи». Штати культурної сфери не змінилися у порівнянні з минулим роком. Але за останні десять років штатна чисельність зросла. Якщо у 2004 році кількість працівників у підвідомчих установах культури становила 195 осіб, то цьогоріч їх стало більше – 228 осіб.

На таку кількість працівників забезпечення зарплатою становить лише 65% згідно з формальним розрахунком держави. Тобто виділених коштів вистачить на 9 місяців поточного року. І тільки на два місяці виділено фінансове забезпечення на муніципальні оркестри.

– Якщо не виділятимуться кошти для забезпечення оркестрів, вони не зможуть функціонувати, – каже Уляна Мандрусяк. – Тому я маю на меті зробити деякі зміни. Перш за все, писатиму лист до бюджетної комісії з проханням внести зміни щодо наших коштів. Все-таки оркестри повинні бути фінансово забезпечені, адже представляють Коломию на різних обласних та всеукраїнських фестивалях. До прикладу, ми маємо честь репрезентувати місто в області 10 березня з нагоди Шевченківських днів, а також представляти Івано-Франківщину 12 травня у Києві. Тому фінансування нам необхідне, як повітря.

Заборгованості з виплатою зарплат немає, але працівники культури теж покладають надії, що у другому півріччі кошти все ж виділить держава. Пані Уляна наголосила, що без духовності та культури не може існувати суспільство. Тому, щоб далі підтримувати високий професіоналізм коломиян, потрібно їх фінансово підтримувати. Вона запевняє, що у культурній сфері працюють фанати своєї справи.

Голова бюджетної комісії Михайло Комісарук притримується протилежної думки. Хоч він запевняє, що скорочень штатів через погане фінансування не буде, але він ввів би радикальні зміни.

– Якщо чесно, я звільнив би половину працівників культурної сфери, які нічого не роблять, – каже Михайло Комісарук. – Штати постійно ростуть. А нам треба жити за можливостями, а не за бажаннями. Ми витрачаємо майже два мільйони триста гривень на утримання позашкільних закладів, а в результаті повноцінно працюють, так би мовити, десять викладачів.

Проте мер Коломиї Ігор Слюзар запевнив, що не дивлячись на невтішний економічний стан, скорочення штатів у 2014 році не передбачається.