Прикарпатцям з інвалідністю не виділяють гроші на засоби реабілітації з червня


З понад 52-х мільйонів гривень на виробництво технічних засобів реабілітації для людей з інвалідністю в Івано-Франківській області виділено 24 мільйони гривень станом на червень. Відтоді кошти на рахунки органів соціального захисту населення області не надходили.

Про це розповів директор Івано-Франківського відділення фонду соціального захисту інвалідів Василь Жураківський, пише Бліц-Інфо з посиланням на Суспільне.

Наразі очікують надходження коштів з дня на день.

За словами Жураківського, на Прикарпатті проживає понад 85 тисяч осіб з інвалідністю. З них 1241 людина цьогоріч звернулася до органів соціального захисту населення із заявами про виготовлення технічних засобів реабілітації. Згідно із заявами укладаються тристоронні угоди з підприємствами, які виробляють необхідну продукцію. На підставі цих документів складається кошторис для фінансування.

"На 52 мільйони 62 тисячі 196 гривень зроблена заявка на цей рік, - каже директор відділення соціального захисту інвалідів. - Надійшло 24 мільйони 128 тисяч 691 гривня станом на червень, з них профінансовано 23 658 611 гривень. Наразі на днях очікуємо приблизно 10-13 мільйонів. Це закриє потреби на середину жовтня. Мені важко сказати, з яких причин міністерство не проводило у ці місяці фінансування. Минулого року на залишку було 5 мільйонів неосвоєних коштів. Всього минулого року виділили 66 500 455 гривень".

Частину грошей, які надійдуть на рахунки місцевих фондів соціального захисту населення, спрямують на покриття витрат з виготовлення протезів, ортезів та взуття Івано-Франківському протезно-ортопедичному цеху. Цех є філією Львівського протезного заводу, і вже 8 місяців поспіль його працівники не отримують зарплати через борги підприємства.

За словами начальниці цеху Оксани Ганущак, частину коштів, яка надійде, розподілять на зарплати, оплату компослуг та закупівлю матеріалів для виготовлення виробів для людей з інвалідністю.

"Однак та сума, яка може надійти, не покриє усіх боргів заводу. Загалом, Львівський завод має заборгованість із зарплати на суму 6 мільйонів на 1 жовтня, у цю суму входить і наш цех, - каже начальниця цеху. – А також є кредиторська заборгованість на суму 12, 2 мільйона. Борги тягнуться давно. Якщо борги не закрити, підприємтсво може закритися, люди почнуть звільнятися. Власником Львівського протезного заводу є Міністерство соціальної політики. Ми зверталися до нього з проханням збільшити статутний фонд підприємства, це б вирішило проблеми боргів".

За словами Оксани Ганущак, днями Львівський завод отримав листа від Міністерства соціальної політики. У ньому йдеться про те, що Мінсоцполітики звернулося до Міністерства фінансів з пропозицією внести зміни до державного бюджету 2020 і виділити 39,7 млн грн на погашення усієї заборгованості Львівського протезного заводу. Наразі працівники очікують рішення Міністерства фінансів.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!