Прикарпатський храм любові


В Україні є два костели Святого Валентина — в Глинній Наварії на Львівщині та в Калуші.

Щороку 14 лютого закохані та подружні пари відзначають День святого Валентина, обмінюються «валентинками», подарунками та освідчуються в коханні. А вірні можуть піднести щирі молитви до покровителя усіх закоханих з проханням зміцнить союз двох сердець у римо-католицькому костелі Святого Валентина.

До Калуша — на вінчання 

Костел Святого Валентина розташований в старій частині Калуша поряд з іншими архітектурними пам’ятками міста. Його шпильчасту верхівку видно здалеку. Архітектура споруди вражає своєю величністю, всередині — лаконічно та урочисто.  Настоятель костелу отець Роман Стадник констатує, що тут вінчалося чимало пар, серед них були поки що єдині закохані, котрі побралися саме 14 лютого. Багато є таких, котрі обирають для вінчання цей храм через його покровителя, адже вважають, що це допомагатиме їм у подружньому житті.

Для багатьох романтиків з різних міст України не лише Прикарпаття костел Святого Валентина в Калуші — обов’язковий пункт подорожі зі своєю «половинкою». Кажуть, відвідини цього храму в будь-який день, не лише  14 лютого, та щира молитва в ньому є своєрідним талісманом міцних, тривалих і щасливих стосунків.

Отець Роман констатує, що  14 лютого — в день смерті Валентина — в костелі помітно більшає парафіян. У цей день тут традиційно відправляють Службу Божу, на котру залюбки сходяться калушани та гості міста. Він зауважує, що багатьом з них цікава його постать, адже дуже мало знають про нього, тому шукають відповіді у храмі святого Валентина. Святкову Літургію, присвячену вшануванню цього святого, тут відправляють у неділю, щоб не підкреслювати світського боку свята, а додати йому більше духовності.

Пильно оглядаючи костел, зупиняю погляд на овальному образі. На ньому зображено святого Валентина в ризах єпископа, перед ним — батько, що тримає на руках свого сина, хворого на епілепсію, і просить про його зцілення. На іконах та образах Валентина здебільшого представлено два моменти з його життя — зцілення хворого та вінчання молодої пари.

Легендарний Валентин

Відзначаючи День святого Валентина, більшість людей не дуже задумуються стосовно самої постаті покровителя закоханих. Їм цікавіше дарувати одне одному «валентинки», аніж роздумувати про життя святого. Цей стан речей потрібно терміново виправляти.
— Святий Валентин — мученик III століття, його постать більше овіяна легендами, ніж достовірними фактами, — розповідає о. Роман Стадник. — Але в кожній легенді таки ховається правда. Спочатку він був воїном, пізніше, після навернення, висвячений на священика, ще у в’язниці зцілив дочку наглядача, і навіть є така легенда, що він з нею одружився. То був час, коли священики Західної Церкви одружувалися. Святого Валентина вшановували в Східній і Західній Церквах до ХIХ століття поряд зі святим Миколаєм. Миколай — покровитель подорожуючих та дітей, Валентин — хворих, особливо на епілепсію, в ХХ—ХХI століттях — ще й закоханих. Закохані, напевно, також «хворі» — в доброму значенні цього слова.

За словами священика, нині святого Валентина вшановують не лише в церкві, а й у повсякденному житті. Напевно, в результаті відокремлення Церкви від держави образ святого став більше світським, ніж релігійним, констатує отець Роман. Нині багато людей не знає про нього як про святого, покровителя від хвороб, а більше знає як про покровителя закоханих. На цьому підприємці та бізнесмени і роблять величезний бізнес у всьому світі.

— Якби ми вшановували святих тільки від тих справ духовних, то, може, було б більше користі, — наголошує настоятель костелу. — А бізнес є бізнес, сьогодні він є, завтра вже нема. День минає, два, і про того святого забувають, а святий — то не лише на день-два, а назавжди. Наше завдання — відродити духовний бік вшанування святого Валентина.

День молитви

І справді, День усіх закоханих, покровителем якого вважають святого Валентина, більше нагадує ярмарок сувенірів, аніж релігійне свято. «Валентинками», м’якими іграшками, сувенірами і всякими романтичними дрібничками завалені прилавки багатьох магазинів, а ринок перетворився на суцільну декорацію:  всі продають «валентинівські» подарунки.

— Якби закохані люди, які поза собою вже не бачать світу, прийшли до церкви чи помолилися цього дня, а не тільки віддавали себе «використанню» одне одному, — зауважує отець Роман. — Навіть, не мусить бути церква Святого Валентина, треба прийти цього дня до церкви лише тому, що це День закоханих, і ми молимося, щоб Господь благословив наші добрі наміри за посередництвом святого Валентина.

75 років щастя

Дуже багато пар вірить, що саме святий Валентин може допомогти їм створити міцну і щасливу сім’ю. На думку настоятеля римо-католицької парафії Святого Валентина в Калуші, ніхто не може дати рецепту міцного шлюбу. Передусім це і взаєморозуміння, вміння слухати одне одного, взаємоповага. «Найважливіше, щоб у кожній сім’ї був Бог, — переконаний священик. — Якщо люди забули про Бога, то той дім збудовано на піску. На піщаному ррунті ще ніхто нічого доброго не збудував, а якщо пробує будувати, то копає фундаменти дуже глибокі, щоб той будинок стояв. Так само сім’я. Якщо ми створюємо її на м’якому ррунті, вона дуже скоро розвалиться. А той міцний твердий ррунт, фундамент — то віра, Церква, Христос. Подружнє життя — то школа всього життя. А коли екзамен? В кінці, коли вже будете старенькі, і якщо прожили разом 25, 30, 40, 50... років, то склали його».

І справді, найкращим прикладом для тих, хто тільки починає чи вже продовжує йти спільною дорогою, — подружні пари з великим досвідом. Отець Роман залюбки розповідає мені про дідуся і бабусю, котрі прожили разом аж 75 років! 
— Вони дуже молоді побралися, — розповідає він. — Казали, було важко: війна, примусові роботи... Але вони завжди пам’ятали про одне — про що обіцяли перед престолом: «Не залишу тебе аж до смерті, буду з тобою і в здоров’ї, і в хворобі, і в добрій, і в злій долі». Бабця казала мені: «Я старалася зрозуміти його, а він, напевно, старався зрозуміти мене». і так вони прожили до глибокої старості. То було щось надзвичайне, таких пар, на жаль, є дуже мало.

У пошуках святого

Відзначити День святого Валентина в храмі, який названо його ім’ям, — дуже гарний символ для молодих і закоханих. Окрім Калуша, костел Святого Валентина є в Глинній Наварії Львівської області, а в Самборі в церкві Різдва Пресвятої Богородиці зберігаються мощі цього святого. Тож альтернативи для духовного відзначення Дня всіх закоханих більш ніж достатньо. Отець Роман наголошує, що не має значення, в якому храмі ви промовите молитву, головне, щоб вона була. «Молоді люди, ті, про яких ми кажемо, що закохані, — звертається до молоді отець, — не бійтеся запрошувати в своє життя святих і просити в них благословення».

Галичина