«Села стирають з лиця землі». Що відбувається на Сумщині й до чого тут бої на Білгородщині


«Я без перебільшення скажу: з минулого тижня Сумщина переживає, мабуть, найважчі часи від квітня 2022-го, коли область покинули рашисти», — сказав начальник служби зв‘язків з громадськістю 117 бригади Тероборони та колишній депутат Сумської міськради Дмитро Лантушенко.

«росіяни стирають з лиця землі села на Сумщині…» — написало місцеве видання «Кордон.Медіа», опублікувавши фото розбомблених будинків жителів Великописарівської громади.

Що нині відбувається у Сумській області, як проходить евакуація та з чим повʼязана активізація окупантів — у матеріалі hromadske.

Обстріли

Речник оперативного командування «Північ» Вадим Мисник зазначив, що збільшення кількості обстрілів на Сумщині фіксують від початку минулого тижня. Зараз окупанти здійснюють від 70 до 100 обстрілів за добу.

«росіяни застосовують по прикордонню Сумщини увесь наявний арсенал. Від артилерії, мінометів, гармат, РСЗВ до авіаційних засобів — FPV-дронів, безпілотників "Шахед" і "Ланцет". Скидають некеровані ракети з гелікоптерів та авіабомби з літаків», — розповів Мисник у коментарі «Укрінформу».

Речник додав, що через обстріли страждає цивільна та критична інфраструктура, адмінбудівлі, житлові будинки. Окупанти також руйнують мости й дороги, що ускладнює евакуацію цивільних.

Речник 117 бригади ТрО Дмитро Лантушенко повʼязав посилення обстрілів Сумщини з рейдами російських добровольців, які воюють на боці України, на територію рф.

«У рази збільшилася кількість ударів, прильотів, обстрілів. Особливо це стосується прикордонних територій, які є епіцентром діяльності цих батальйонів.

Ми розуміємо, що там відбуваються активні бойові дії. Тож Сумська область є тим напрямком, який сьогодні активно залучений до визволення росії», — пояснив Лантушенко у коментарі «Радіо Свобода».

Водночас місцева влада закликає жителів Сумщини не піддаватися панічним настроям і не вірити у фейки щодо можливого наступу російських військ на область.

Диверсанти

Сумщина нині — чи не найбільш активний напрямок, де фіксуються російські диверсійно-розвідувальні групи, — повідомив у коментарі hromadske речник Держприкордонслужби Андрій Демченко. За його словами, діяльність ДРГ зараз спостерігається і на Харківщині, а на Чернігівщині останнім часом менш активно.

«На Сумщині викрили групи диверсантів, які намагалися зайти з території рф. До того ж це було одразу три групи в один день на різних напрямках. Раніше таку активність за один день не фіксували», — зауважив він про випадки заходу ДРГ 16 березня.

Речник прикордонників вважає, що загрозу від російських ДРГ українські захисники добре розуміють. Тому вони застосовують технічні засоби контролю за місцевістю — зокрема безпілотники. Щойно такі ворожі групи фіксують, по них одразу відкривають вогонь на ураження.

Крім стрілецької зброї використовують і потужніші засоби, артилерію. На місце висуваються протидиверсійні резерви. Завдання захисників — вибити такі групи за лінію державного рубежу та завдати максимальних утрат противнику.

Евакуація

Уже шостий день поспіль триває евакуація з прикордонних населених пунктів у Охтирському районі Сумської області через посилення російських обстрілів. Станом на 15 березня було відомо, що з 22 прикордонних населених пунктів на території трьох районів виїхали всі жителі.

Очільник Сумської обладміністрації Володимир Артюх повідомляв, що найбільше страждає від обстрілів Велика Писарівка. Напередодні окупанти знищили центр селища. 13 березня там розпочали евакуацію — вивезли 285 людей, зокрема 26 дітей.

Речник оперативного командування «Північ» зазначив, що до деяких сіл на прикордонні Сумщини наразі неможливо доїхати, аби провести евакуацію громадян.

«Через щільність обстрілів евакуаційні групи не можуть цього зробити навіть без транспорту — пішки. У селах лишаються переважно літні люди, вони сидять у підвалах. За найменшої можливості доставляємо туди продукти й необхідні речі», — зазначив речник у коментарі «Укрінформу».

У Великописарівській громаді до евакуаційних груп залучили Нацполіцію та рятувальників ДСНС. А в населених пунктах у 5-кілометровій прикордонній зоні з евакуацією цивільних допомагають і військові. Голова громади Людмила Бірюкова розповіла «Суспільному», що у селі Попівка, з яким немає зв'язку, залишаються близько 20 людей. До війни там було приблизно 400.

«Люди не дослухалися, коли було розпорядження про евакуацію з п’ятикілометрової зони. Нині ми не маємо доступу до цих людей, вони змушені вибиратися власним транспортом або пішки. Далі їх евакуйовує ДСНС, поліція. Щоденно є евакуаційні маршрути», — зазначає Бірюкова.

Голова громади каже, що з Попівкою зараз немає зв'язку, а інформацію про село розповідають військові. Люди виходять звідти польовими дорогами. Також евакуація ускладнена у селах Лугівка та Олександрівка — звідти вивозити людей допомагають Сили оборони.

Староста Рижівки розказала виданню «Кордон.Медіа», що у селі станом на 18 березня залишилося семеро жителів, яких ще не евакуювали.

«Усі вони пенсіонери. Одна родина — бабуся та дідусь — хоче виїхати. Але сьогодні волонтерів та владу туди не пускають через безпекову ситуацію. Тому вивезти цих людей поки неможливо. Загалом волонтери евакуювали з села 140 жителів», — пише видання.

У Сумській обласній адміністрації зазначили, що нині влада розробляє план виплати компенсацій за зруйновані будинки у громаді та планує оперативне відновлення об'єктів, які пошкоджені не критично.

«Разом із віцепрем'єркою Іриною Верещук уже практично відпрацювали заходи щодо евакуації дітей і людей похилого віку в західні регіони. Цей план уже набирає чинності. Люди погодилися виїжджати в безпечніші місця», — сказав Володимир Артюх.

Правоохоронці закликають жителів населених пунктів, які потерпають від обстрілів, не зволікати й виїжджати до більш безпечних місць. Якщо вам потрібна допомога з евакуацією або чимось іншим — звертайтеся на лінію 102.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!