У криницях Прикарпаття перевірили воду після повені. Відомі результати


Обласний лабораторний центр після повені 22-24 червня 2020р. активно включився в роботу з ліквідації наслідків стихійного лиха з попередження ускладнення епідситуації та недопущення виникнення спалахів інфекційних захворювань.
Основна увага приділялась лабораторному моніторингу питної води джерел централізованого та децентралізованого водопостачання, дезінфекції останніх та саносвітній роботі серед населення, йдеться на сайті Івано-Франківського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров'я України, пише Бліц-Інфо.
 
За результатами лабораторних досліджень питної води яких проведено 1784 виявлено, що 34,1% з них не відповідає вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною». За хімічними показниками досліджено 556 проб питної води з яких 239 не відповідають вимогам нормативного документу, за мікробіологічними показниками досліджено 1228 з яких 322 не відповідають вимогам нормативного документу.
 
Оперативно отримані результати дослідження питної води дозволили оптимізувати дезінфекцію в першу чергу індивідуальних криниць, каптажів та громадських криниць. Іноді через сильне забруднення та недостатню або невчасну очистку джерел децентралізованого водопостачання (криниць, каптажів) доводилось проводити повторну дезінфекцію та дослідження питної води щоб забезпечити її відповідну якість.
 
Через всі можливі медійні площадки мешканцям населених пунктів, які постраждали від повені постійно надавалась інформація стосовно користування питною водою з метою попередження ускладнення епідситуаціі.
 
Виступи по радіо, телебаченню, публікації в пресі,лекції, виступи на нарадах, пресконференціях завантаження корисною інформацією сайтів РДА, громад та інших органів місцевого самоврядування, пресрелізи, санбюлетні, листівки – це той масив інформації регулярно доводився мешканцям Прикарпаття.
Досвід проведення таких превентивних робіт дає можливість краще реагувати на метеовиклики в майбутньому. В умовах старту адмінреформи в Україні громадам необхідно забезпечити певний запас таблетованих дезсередників та алгоритм забезпечення населення громад якісною питною питною водою на випадок надзвичайних ситуацій. Епідситуація протягом періоду ліквідації наслідків повені була стабільною.
 
Згідно Розпорядження від 23.07.2020р. № 9 керівника робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації Івано-Франківської області припинено роботу штабу з ліквідації надзвичайної ситуації. Обласним лабораторним центром та філіями продовжуються роботи по дослідженню питної води на платній основі.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!