Українським жінкам заборонені 450 професій та будь-яка праця вночі


У державі номінально діють закони, схвалені ще в 1919 році.

Жінкам в Україні офіційно заборонені 450 професій. Офіційно гендерний критерій має застосовуватися при відборі машиністів потягів, водіїв автобусів та на інші вакансії, котрі МОЗ вважає шкідливими для здоров'я представниць прекрасної половини людства, йдеться в сюжеті ТСН.

Згідно норм законів, жінки можуть працювати асфальтоукладницями чи кондукторами у тролейбусах і трамваях. Але не мають права бути кондукторами на залізниці, нічними флористами, водолазами, пожежниками і навіть слюсарями чи збирачами насіння в сільських господарствах із висотою дерев понад 4 метри. Збірки заборон укладалися ще 24 років тому та застаріли настільки, що більше скидаються на забобони.

Більше ніж чотири із половиною сотні професій, які заборонені для жінок, визначені ще за радянськими критеріями, які давно застаріли. Жінка не може бути ні водолазом, ні пожежником, ні слюсарем. Але найцікавіший пункт – жодні обов’язки жінка не має права виконувати вночі, якщо усі колеги і керівництво – не будуть родичами. Але попри заборони, жінки працюють і вночі.

Найдивніший пункт походить іще з 1919 року та забороняє жінкам здійснювати будь-які професійні обов'язки вночі, якщо тільки колеги та керівництво не є родичами. Сто років тому вважалася аморальною праця жінок і чоловіків разом у нічний час – і цей світогляд транзитом через кодекс 1993 року зберігся у вигляді закону й дотепер. Але, попри усі заборони МОЗ, столична ніч розмовляє жіночими голосами – диспетчери таксі, продавчині у кіосках чи крамницях трудовим кодексом не захищені, але працюють.

"Мабуть, легше вже регулювати трудові відносини Біблією, аніж цим трудовим кодексом – тому що він створює більше перепон, аніж реально вирішує проблем", - твердить юрист Артем Афян.