Воїни влаштували флешмоб - закликають Зеленського надати Героя України сотнику УПА "Кривоносу"


Захисники України влаштували флешмоб в мережі - бійці закликають президента України Володимира Зеленського нарешті присвоїти звання Героя України сотенному УПА Мирославу Симчичу на псевдо Кривоніс

Воїни ЗСУ, ТРО, Нацгвардії, прикордонної служби викладають у мережі відео з хештегом #симчич_герой, де закликають дати Героя України ще живому упівцю Мирославу Симчичу у честь 14 жовтня - Дня захисника України, який також є Днем створення УПА, пише "Бліц-Інфо".

"Звертаюся до президента України, Верховного головнокомандувача Збройних сил України Володимира Зеленського та Верховна Рада України про надання Мирославу Симчичу звання Герой України! Нагадаю, цьогоріч легендарному сотенному УПА «Кривоносу» виповнилося 99 років. Мирослав Симчич є людина-легенда, який відбув 32 роки покарання в московських концтаборах. Саме під його командуванням було розбито каральний батальйон НКВС і знищено генерала Дєрьгачьова, причетного до депортації Киримли!", - пише у мережі командир відділення 103 бригади ТРО ЗСУ Тарас Чолій.

"Цьогоріч ми відзначаємо 80 річницю легендарної Української повстанської армії. Згадаймо їх. Нескорених і Непереможних! Щоб гідно вшанувати визначну дату, прошу: Надати звання героя України сотенному УПА Мирославу Симчичу! Повернути звання Героїв України Степанові Бандері та Роману Шухевичу - провіднику і командиру збройної боротьби української нації", - закликає молодший сержант 5 окремого штурмового полку Микола Зінько.

"Мирослав Симчич все своє життя присвятив боротьбі за Незалежність української нації від московських загарбників. Мирослав Симчич  як ніхто інший заслуговує цього високого звання. Нехай ця нагорода буде шаною пам'яті минулої і теперішньої боротьби за наше існування", - переконаний прикордонник Максим Плужніков

 

Легендарному командиру у січні має виповнитися 100 років. Мирослав Симчич живе в Коломиї разом з дружиною Раїсою. Народився 5 січня 1923 року у селі Вижний Березів, Косівського району, в сім'ї селян середньої заможності. Обидва його діди були друзями-опришками. 

Кривоніс прославився боєм за Космач у січні 1945 року, коли разом зі своїми побратимами – Березівською сотнею, в якій воювали понад 200 упівців, знищив каральний полк НКВС, а це понад 400 осіб (разом із померлими від поранень). Бій за Космач тривав три дні без перерви. Сам Симчич отримав поранення. Війська НКВС було знищено разом з керівником генерал-майором Миколою Дергачовим. Цю битву за «бандерівську столицю» радянська влада Мирославу Симчичу не могла забути: його катували і позбавили волі на майже 33 роки. 

Нагадаємо, сотник УПА провів понад 32 роки в засланні через діяльність в УПА. Тільки в листопаді 2017 року суд визнав Мирослава Симчича незаконно засудженим та повністю реабілітував

Раніше Івано-Франківська обласна рада звернулась до президента з проханням присвоїти Симчичу звання Героя України. В жовтні минулого року Верховна Рада підтримала присвоєння звання Героя України Мирославу Симчичу.

До теми: Сотник УПА Мирослав Симчич: Шкодую, що не можу зараз воювати в АТО

Легенда УПА Мирослав Симчич про битву за "бандерівську столицю"

Реабілітація через 30 років. Суд виправдав легендарного сотника УПА з Прикарпаття

Шкляр розповів, як сотник "Кривоніс" зреагував на виправдання в суді

Легендарний сотник УПА Мирослав Симчич святкує 95-літній ювілей

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!