Незвичний фестиваль: Українське кіно привезли у гори, де немає кінотеатрів


Стрічки безкоштовно побачили жителі Верховини, Косова і Снятина.

Одразу чотири вітчизняні кінопрем'єри відбулися за останні три дні. Так у Карпатах триває фестиваль "Дні українського кіно", котрий проводять у тих містечках, де взагалі немає кінотеатрів, ідеться в сюжеті ТСН.

Горяни після церкви поодинці та цілими сім’ями чимчикують до школи у Верховині – свої місця в актовій залі займають заздалегідь.

"Ми заскучали за чимось таким: гарним, пафосним. Нас лишили десь осторонь. А ми такі самі люди, українці, теж хочемо бути учасниками культурого заходу", - кажуть вони. Коли востаннє ходили до кінотеатру – мало-хто пригадує. Свого кінозалу у райцентрі немає й ніколи не було, тож усю апаратуру організатори фестивалю привезли із собою. "Привезли екран великий, професійний, професійний проектор, фактично привезли проект для професійного кінотеатру", - каже заступник голови правління ГО "Всеукраїнський демократичний форум" Микола Типусяк.

Одразу чотири вітчизняні кінопрем'єри за три дні. І все це - в будинках культури та актових залах шкіл. У Карпатах триває фестиваль "Дні українського кіно". Проводять його в тих містечках, де взагалі немає кінотеатрів, тому на всіх показах - аншлаг. Адже більшість верховинців у кінотеатрі роками не були. 

Чотири стрічки, що вийшли в український прокат цьогоріч, покажуть під час фестивалю. Репертуар на всі смаки: драма за романом Жадана "Дике поле", історичний екшн про Довбуша "Легенда Карпат", мультфільм "Викрадена принцеса: Руслан та Людмила" та комедія "Скажене весілля", яка стала найкасовішим українським фільмом року. 

Цього року, крім Верховини, фестиваль проходить ще й у Косові та Снятині, бо там також немає кінотеатрів, а це головна умова для містечок, що хочуть прийняти таке дійство.

"Потрібно привернути увагу: де б люди не жили, доступ людей до мистецтва повинен бути, як у Києві, так і у Верховині. Сподіваюся, це буде не останній фестиваль. А у майбутньому це стане стимулом для розвитку програми малих кінотеатрів", - заявив народний депутат України Микола Княжицький.

Фестивальний бонус кіноманам – зустрічі з акторами, що зіграли у презент ованих фільмах: автограф-сесія, селфі, можливість запитати, що давно цікавить. Українські кінопрем’єри горяни дивляться безкоштовно, однак за запрошеннями, аби у залі не було хаосу. Їх розібрали ще за кілька днів до початку кінопоказів. "Дні українського кіно" у Карпатах триватимуть до вівторка включно.