Онкологія — не вирок: Прикарпатців закликають перевірятися на злоякісні новоутворення


Сьогодні, 28 травня в Івано-Франківську відбулася прес-конференція щодо місячника діагностики раку щитоподібної залози і меланоми.

За словами лікарів, зараз є трагічна ситуація по всій Україні через рак щитоподібної залози.

"Якщо ми діагностували доброякісний вузол, то він не може стати злоякісним. Якщо доброякісний вузол не спричиняє незручностей, то оперувати його не потрібно. Водночас ефективного консервативного лікування раку щитоподібної залози немає. Тож найголовніше вчасно діагностувати маленьку злоякісну пухлину, тоді її можна вилікувати",- запевняє лікар.

Варто зауважити, що на заході України є тільки два найкращі спеціалісти-цитологи з виявлення раку і обидва працюють в Івано-Франківську — один в обласній лікарні, а друга в Прикарпатському онкологічному центрі.

"Онкологічні захворювання у нас не рідкість. Вік це основний фактор, наступне — це генетична схильність. Людям потрібно хоч раз в рік проходити обстеження. Онкологія — це не вирок. В 1/3 випадків його легко вилікувати і навіть попередити. Якщо виявити хворобу на стадії невусу і своєчасно пролікуватися, то можна попередити меланому. Захворювання почастішало, за минулий рік в області виявили понад 90 випадків",- каже Василь Васильович.

Тож лікарі радять хоча б раз на рік проходити діагностику.

До теми: За три дні свої родимки перевірили майже півтори тисячі франківців