У франківському театрі покажуть мюзикл про гуцульське кохання


Напередодні Нового року франківський драмтеатр представить для глядачів прем’єру мюзиклу «Гуцулка Ксеня». Побачити довгочікувану постановку франківці зможуть 29 та 30 грудня.

Як розповів під час прес-конференції директор театру, режисер Ростислав Держипільський, мюзикл "Гуцулка Ксеня" - це поєднання сучасних технологій з українською автентикою.

"Протягом довгого часу ми говорили, що наступною постановкою після "Шаріки" за опереттою Барнича буде "Гуцулка Ксеня". Але чомусь не складалося. По-перше, мені не хотілось ставити традиційну оперетту, тому шукали нове звучання. Завдяки новому диригенту Богдану Ткачуку це стало можливим. Також цьому посприяла поява нового балетмейстера Дмитра Леки. Тож важаю, що нічого не буває випадковим. Очевидно, найкращий час для цієї вистави саме зараз", - каже режисер.

Тож у цьому мюзиклі музика з оперети Ярослава Барнича набуде нового звучання завдяки сучасному аранжуванню, яке створив головний диригент Франківського драмтеатру Богдан Ткачук. Над пластичним рішенням працював головний балетмейстер театру Дмитро Лека. Усі танцювальні номери побудовані на елементах сучасної хореографії, зберігаючи при цьому автентичний український лейтмотив. Художник-постановник Олеся Головач створила яскраві декорації та костюми, серед яких глядачі також побачать унікальну колекцію гуцульських гунь Руслани Гончарук. А родзинкою сценічного рішення стане лазерне шоу від команди “Show Service”.  За словами Ростислава Держипільського, такі шоу зазвичай влаштовують на стадіонах під час концерті. Та вони перші, хто використає це під час вистави. 

За сюжетом, у 1936 році до Ворохти прибувають з США українські емігранти, щоб знайти молодому хлопцеві наречену в Карпатах. Батько заповідав йому мільйон доларів, але за умови, якщо він знайде на історичній батьківщині «свідому українку» і одружитися з нею.

Виконавицею головної ролі у мюзиклі стала молода актриса Валерія Мочарська, студентка Львівського національного університету імені Івана Франка. Режисер Ростислав Держипільський побачив Валерію на V Всеукраїнському конкурсі молодих акторів імені Оксани Затварської, де вона отримала премію Гран-Прі. Юна акторка й подумати не могла, що ця участь у конкурсі принесе їй не лише перемогу, а й куди більш значну нагороду - головну роль у виставі видатного українського режисера на великій сцені Франківського драмтеатру.