Від вечірок до презентацій книг: Найцікавіші події тижня у Франківську


Останній тиждень осені не привід для нудьги. З'явився вільний час, який хочете провести з користю? Не знаєте куди піти самому чи з друзями?

В Івано-Франківську щодня відбувається багато різноманітних культурних та мистецьких подій. Аби ви спланували дозвілля завчасно і не пропустили нічого цікавого, кореспондентка Бліц-Інфо зібрала найцікавіші події в місті з 25 листопада до 1 грудня.

У понеділок, 25 листопада о 12:00 на Вічевому майдані до всеукраїнської акції "16 днів проти насильства" та відзначення міжнародного Дня боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок відбудеться акція-перфоманс "Кричати не можна мовчати".

Передбачено розміщення інсталяції із взуття, яка покликана привернути увагу громадськості до проблеми домашнього насильства та її масштабів в Івано-Франківську.

Акція розпочнеться із превенції і завершиться благодійністю.

Світлина від Департамент молодіжної політики та спорту.

Цього дня о 17:00 в обласній філармонії бійці АТО представлять виставу "Голоси".

Це чи не перша в Україні постановка, у якій на сцену виходять не актори, а люди з фронту: дівчата і хлопці, які стояли/продовжують стояти на захисті країни від ворога. Сцена для них – це те ж поле бою. Вони не грають, а живуть. Знову проживають пекло війни...

Майдан, Іловайськ, Донецький аеропорт, Дебальцеве, жахіття полону… На сцені страшна правда сьогодення, від якої не втекти, яка не залишає місця для байдужості чи непричетності. Вистава є спробою збудувати місток між суспільством й тими, хто воював, хто віддав своє життя за мир і спокій.

Світлина від Івано-Франківський національний медичний університет.

Lviv Media Forum, точніше його частинка, продовжує серію дискусій про регіональний медіаринок України. Вже цього вівторка, 26 листопада о 15:00 в Promprylad.Renovation говоритимуть про регіональний медіаринок України

Зустрічі-дискусії з регіональними медійниками, журналістами, фахівцями з PR та комунікацій, донорами, професійними споживачами медій мають за мету окреслити ключові проблеми/потреби/виклики місцевої медійної спільноти та спробувати відповісти, якими є її переваги та можливості в контексті сучасних медійних трендів. Підсумком зустрічей стане аналітична довідка про проблеми, потреби та можливості стейкхолдерів регіонального медіаринку, що дозволить «Львівському медіафоруму» сформувати для донорів портфель дослідницьких, аналітичних та програмних проєктів і спільно їх реалізувати із представниками регіонального медіаринку.

Щоб взяти участь у дискусії потрібно зареєструватися.

Світлина від Lviv Media Forum.

Водночас о 18:30 у просторі Promprylad.Renovation відбудеться "АртПоле в Івано-Франківську: NOVEMBER-party". Акробатично-музичні вправи на вечірці виконуватиме Пенсія Pensiya.

В останній понеділок осені. Ностальгія? Не зовсім. Або — не тільки. It’s poor sort of memory that only works backwards — сказала Алісі Біла Королева through the looking glass. Основна функція пам’яті, власне, і полягає в здатності уявити майбутнє.

Світлина від ArtPole.

Вже о 18:00 в підземному переході Ваґабундо відкриють виставку Яни Стефанишин "Наяву".

Простір, час, людина – це складові вже нової створеної у даному проекті дійсності,де спостерігається стрімкий рух від перехідного стану «сомнамбули» до стану «наяву».
Візуальний ряд експозиції долає шлях від замкнених кутів до безмежності простору і як наслідок, перед глядачем постає відкрите питання, як трактувати поняття «самотність» та «свобода».

"Наяву" – це рефлексії на тему несвідомого та ірраціонального. Композиції та образи, втілені у фотопроекті, набувають нової форми — ще більш динамічної та абстрактної – вже у форматі відеоарту.

Світлина від Підземний Перехід Ваґабундо.

У середу, 27 листопада в молодіжному центрі "Параграф" о 17:00 відбудеться творчий благодійний вечір "Мистецькі обійми".

На вечорі збиратимуть кошти на лікування Євгена Барана — 20-річного хлопця, студента ПНУ, якому нещодавно поставили страшний діагноз - "розсіяний склероз". Вхід платний — 50 гривень.Окрім цього, при вході  стоятиме скринька для пожертвувань, куди кожен зможе покласти стільки грошей, скільки вважає за потрібне.

Вірші, музика, цікаві особистості. Гості заходу: Ольга Деркачова, Степан Процюк, Богдан Томенчук, Богдан Кирста, Андрій Маврик, музичні гурти Сни Дріади, Phisalisovi та ін.

Світлина від Молодіжний центр Paragraph.

У четвер, 28 листопада Книгарня "Є" та видавництво "Рідна мова" запрошують франківців на розмову «Таємниці дев’ятого мистецтва. Як верстати комікси?». Початок о 18:30.

Комікс. Страшне слово для багатьох батьків, бо «Ой, та воно якесь таке страшне і нема що читати». Неприйнятне чтиво для поціновувачів «елітарної літератури», у виправдання чому був вигаданий термін «графічний роман». Дитяча література для тих, хто буцімто виріс і вже не маленький, щоб гортати картинки. Однак коміксова індустрія у нас стрімко розвивається. Видається багато перекладів, також створюються українські комікси. На презентації обговорюватимемо перспективи розвитку цього жанру, новинки, які вже вийшли та ще вийдуть наступного року, а також розвінчуватимемо міф про другосортність дев’ятого мистецтва.

Світлина від Книгарня

На завершення тижня, у п'ятницю, 29 листопада, суботу, 30 листопада та неділю, 1 грудня о 18:00 актори франківського драмтеатру зіграють виставу "Фелікс Австрія".

Фелікс Австрія — друга вистава Жюля Одрі на посаді головного режисера Франківського драмтетару. За мотивами однойменного роману Софії Андрухович.

Станиславів початку ХХ століття – щасливе місто старої Австрії, наповнене ароматами бузку, арабесками, таємницями та переказами про Мармулядову пожежу – оживе у споминах головних героїв, вигаданих Софією Андрухович і втілених зірками Франківського драмтеатру. Казка для дорослих про правдиву самотність, стигми дитинства, про те, як звільнитися від ілюзій і навчитися любити себе справжнього або справжню.

Світлина від Франківський драмтеатр.

Також у п'ятницю о 18:30 Книгарня Є кличе франківців на презентацію книги Шпигунки із притулку “Артеміда”

Ця книжка — перепустка у світ гостросюжетних пригод, шпигунських місій і небезпечних мандрів, де кожен день — це випробування на сміливість і силу духу, а здатність працювати в команді є чи не єдиним шансом на спасіння.

1907 рік. В одному з київських театрів стається сутичка. Поважний австрійський пан прилюдно звинувачує хлопчика-посильного в крадіжці. Без тіні страху підліток відкидає звинувачення, ще не підозрюючи, що це його перший іспит, запрошення в нове життя. Під зеленим картузом літній австрієць гер Фрідріх розгледів не лише перевдягнене дівчисько, а ще й потенційну вихованку для свого сирітського притулку — таємної школи «Артеміда», де готують професійних шпигунок.

Світлина від Книгарня

В останній день осені, 30 листопада о 18:00 в Книгарні Є відбудеться презентація книжки Лесі Івасюк «Зашморги».

«Зашморги» – це історико-інтелектуальний трилер. Дві його головні героїні, журналістка Ореста та остарбайтерка Марія, – жінки різних поколінь, різних історичних епох, яких об’єднали Україна, Відень і таємниця.

Світлина від Книгарня

Читайте нас в FacebookTelegram, та Instagram. Завжди цікаві новини!