Як працював обласний кардіоцентр у минулому році


Про динаміку демографічних показників, смертність від кардіонедуг, зайнятість кардіологічних ліжок йшлося на підсумковій нараді щодо роботи кардіологічної служби в області за 2018 рік.

В аналізі роботи служби заступник головного лікаря обласного кардіологічного центру Андрій Волинський зазначив, що у минулому році завдяки державним програмам було отримано 64 тромболітиків, а саме 44 стрептокіназ та 20 тенектеплаз, які було направлено в райони. Щодо виробів медичного призначення, їх кардіологи отримали у кількості 69 клапанів серця, 195 оксигенаторів та 727 стентів. «Були поступлення і за рахунок регіональних програм. Зокрема, закуплено 14 оксигенаторів, 3 кардіодефібрилятори та 17 стимуляторів», - додає лікар. На поточний рік по регіональній програмі, за інформацією, можливе виділення коштів у сумі двох мільйонів для закупівлі потрібних кардіопрепаратів.

За словами Андрія Волинського, у структурі причин смертності населення з приводу систем кровообігу ішемічна хвороба серця займає 71%. За 2018 рік по області зареєстровано 1188 випадків гострого інфаркту міокарда. Показники загальної та первинної захворюваності складають 108,0 на 100 тисяч дорослих. Смертність від цієї недуги  - 156 випадків на 100 тисяч дорослого населення.

Про готовність надавати ургентну допомогу хворим з кардіологічними захворюваннями та співпрацю клінічного лікувально-діагностичного центру «СІМЕДГРУП» з обласним департаментом та обласним кардіоцентром розповів головний лікар ОККД Віктор Якимчук. Для цього потрібне відповідне рішення обласної ради про безоплатну передачу стентів і оксигенаторів.

У свою чергу заступник директора департаменту охорони здоров’я ОДА Володимир Чемний повідомив присутнім, що спільно з обласною радою розглядається можливість про прийняття рішення щодо приватно-державного партнерства. «Це питання стало нагальним, оскільки звертаються учасники АТО та ветерани війни на сході країни, і вони потребують обстеження на найсучаснішому обладнанні. Проблема полягає в тому, що не у всіх медичних закладах області є таке оснащення. І тут на допомогу можуть прийти приватні клініки, де ці обстеження робляться», - говорить посадовець. 

Найближчим часом в обласному кардіологічному центрі планується монтаж та запуск ангіографічного обладнання, а також реорганізація відділень кардіоцентру у відділення інтервенційної та реперфузійної терапії з блоком інтенсивної терапії кардіологічного профілю