Куди дивляться івано-франківські соцпрацівники?


Лист під таким заголовком нещодавно прийшов на адресу редакції "Бліц-Інфо" від пані Марії Д. Жінка побажала не називати прізвища.

За словами жінки, 22-річна сусідка регулярно залишає з її донькою чотирьохрічного сина та зникає на тиждень, а то й два у невідомому напрямку.

"І триває це тривалий час. На щастя дитини, донька з чоловіком люблять дітей та ще не мають власних. Хлопчик завжди чистенько вдягнутий та доглянутий. Та все ж чужі люди мами не замінять. Дитина раніше постійно запитувала за мамою, а тепер звикла. А інколи плутає, та доньку мамою називає. Боюсь зіпсувати дитині життя та поскаржитись до відповідних служб. От заберуть вони дитину до інтернату, а кому від того краще стане? Треба маму спам’ятати…» - пише у листі.

Головний спеціаліст служби у справах дітей Івано-Франківської облдержадміністрації Христина Півнюк  у розмові з кореспондентом "Бліц-Інфо" пояснює, що допомогти дитині вони можуть тільки у випадку, якщо їм відомо про проблему.

«Та зразу ніхто дитину не забирає. Тільки якщо Служба у справах дітей бачить, що існує загроза життю і здоров’ю дитини. Тобто, якщо мама випиває, бомжує, а дитина неодягнена, голодна, і є реальна загроза її життю та здоров’ю. Тоді виїжджає комісія, де входять представники районної служби у справах дітей, кримінально міліції,  центру соціальних служб, сім’ї, дітей та молоді  та медики», - пояснює Христина Ярославівна.

Головний спеціаліст обласної служби наголошує,  що зазвичай мамі дають час виправитись.

«Якщо вдома нормальні умови, то соціальні працівники спілкуються з цією мамою та попереджають, що за невиконання її батьківських обов’язків можуть забрати дитину. Вивчають умови проживання, складають протокол, проводять бесіди з мамою та дають випробувальний термін. А за деякий час перевіряють. Якщо мама виправляється, то робота припиняється, хоча все ж таки тримається на контролі служби і за місяць-два знову перевіряється. Якщо мама не хоче змінюватись і все повторюється, то дитинку забирають в Міжрегіональний центр соціально-психологічної реабілітації дітей в селі Мединя, Галицького району», - роз’яснює Христина Півнюк.

За словами пані Христини, сьогодні на контролі обласної служби у справах дітей знаходиться близько 400 дітей. Всі вони проживають в сім’ях, де батьки ухиляються від виконання свої обов’язків.

«Якщо в сім’ї все налагоджується, то з часом дитину знімають з нашого обліку. І якщо ця жінка справді хоче допомогти дитині, не хоче писати офіційно листа, то мусить хоча б у телефонному режимі вказати прізвище та ім’я. Відповідно, якщо буде інформація, то ми зможемо зреагувати. І, по-можливості, наладити ситуацію в родині» - вважає Христина Анатолівна.