Директор Інституту нацпам’яті Польщі назвав Прикарпаття "Східною Малопольщею"


Керівник польського Інституту національної пам’яті Кароль Навроцький назвав західні області України "Східною Малопольщею"

Про це у facebook повідомив історик, депутат Верховної Ради України, екскерівник Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

"В якій країні польський Інститут національної памʼяті хоче шукати жертв польсько-українського конфлікту? Директор цієї установи пан Навроцький заявив про пошукові роботи на Волині і Східній Малопольщі. Якщо ви не зрозуміли про які крім волинських територій ідеться, то це нормально. Тому, що Галичину таким терміном іменували тільки короткий період 1922-1939. І причина його запровадження тоді була виключно політичною. Таким чином українську Галичину вписували в загально польський наратив, витирали її українськість. Звісно робили це не лише найменуванням, але системною політикою полонізації освіти, культури, соціальної підтримки польських переселенців", – повідомив Володимир В’ятрович.

До теми: Олександр Сич про напругу у стосунках Польщі та України: Історія їх так нічому і не навчила

 

В'ятрович також опублікував скриншот, де польський сайт Wpolityce цитує дослівно слова Кароля Навроцького, які той вжив, коментуючи тему Волинської трагедії: "Ми чекаємо від української влади позитивної відповіді на наші запити, щоб ми могли розпочати роботи з пошуку та ексгумації жертв геноциду на Волині та Східній Малопольщі".

Також на інцидент відреагував історик Олександр Зінченко.

"Боюсь, що голова Instytut Pamięci Narodowej Кароль Навроцький буде довго чекати дозволів на якісь там дії на теренах Східної Малопольщі. В Україні нема такого регіону. Андрію Сибіго (міністр закордонних справ України – ред.), можливо, варто подарувати колегам карту України?"– написав історик.

Додамо, що термін "Східна Малопольща" вживався щодо Львівської, Івано-Франківської та Тернопільської областей, які приєднали до складу Польської республіки між Першою та Другою світовими війнами.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!