Що потрібно, щоб отримати технічний паспорт на квартиру


Техпаспорт необхідно отримати при покупці квартири в новобудові. Надалі переоформлювати цей документ потрібно у випадку проведення перепланування чи реконструкції житла. Також актуальний тепаспорт часто вимагається в державних та інших установах при проведенні операцій з нерухомістю, при розрахунку індивідуальних тарифів на комунальні послуги та нарахуванні субсидій. В залежності від того, первинна чи вторинна технічна інвентаризація передбачається, перелік необхідних документів може дещо відрізнятися.

 

Процес оформлення техпаспорта на квартиру

Техпаспорт є не правовстановлюючим, а інформаційним документом. Проте без нього неможливо законне укладення будь-яких юридичних угод з квартирою. На сьогодні установи, де видають техпаспорт на квартиру, необов’язково мають бути державними. Від 2013 року за законом цю послугу мають право надавати також приватні компанії, в штаті яких є сертифіковані інженери-техніки. 

Техпаспорт відображає основні дані про об’єкт нерухомості і складається з розділів, які містять:

загальну інформацію (призначення та адресу об’єкта нерухомості);

юридичну інформацію (правовий статус та відомості про власника чи власників);

технічні характеристики (включаючи площу, використані будівельні матеріали, проведені комунікації тощо);

дані про технічний стан (оцінка стану квартири, чи виявлені дефекти, чи проводився капітальний ремонт).

Для внесення цих даних інженер-технік БТІ має провести технічну інвентаризацію квартири. В приватних БТІ можна домовитися про її проведення у зручний для замовника час. Вартість та термін виготовлення технічного паспорту здебільшого залежать від місцезнаходження квартири та її площі. Сам процес оформлення техпаспорта на квартиру передбачає:

1. Підготовку документів. В наявності має бути документ на підтвердження права власності на нерухоме майно, паспорт та ідентифікаційний код. Якщо квартира перебуває у спільній власності кількох осіб, ці документи потрібно підготувати для кожного співвласника. За наявності старого технічного паспорта його також варто надати. Виготовлення техпаспорта на нову квартиру здійснюється на підставі загального техпаспорта на багатоквартирний будинок. Тому слід підготувати копію цього документа. У випадку, якщо була зведена прибудова чи пристройка балкона або відбулася реконструкція квартири, додатково надаються дозвільні документи на проведення таких робіт.

2. Подання заяви на отримання техпаспорта в БТІ. Власник квартири чи його довірена особа подає заяву встановленого зразка та вищезазначені документи. В приватних БТІ на цьому етапі укладається офіційний договір про надання послуг.

3. Проведення технічної інвентаризації квартири. Спеціаліст БТІ робить комплекс вимірів квартири та визначає її технічні характеристики.

4. Виготовлення техпаспорта. За результатами інвентаризації складається техпаспорт. Від 2021 року цей документ в обов’язковому порядку реєструється в Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва. Саме на основі цього реєстру зараз здійснюються всі операції з нерухомим майном.

5. Отримання готового документа. Крім внесення техпаспорта до загальної бази, де він доступний до перегляду, за бажанням замовника йому також буде видана паперова версія документа.


На правах реклами