У Франківську обговорили важливість державного фінансування політичних партій


Учасники круглого столу обговорили законопроект про державне фінансування партій. Адже чи не єдиним механізмом у боротьбі з політичною корупцією є забезпечення прозорості і підзвітності фінансування політичних партій.

За словами експерта Центру Політичних Студій та Аналітики Віктора Тарана, корупція в Україні продовжує існувати навіть після Революції Гідності. Вона проявляється у двох формах: побутова (корупція у медицині, освіті та інших сферах життя громадян) та політична корупція, коли чиновники розподіляють між собою державні блага.

« Щоб подолати це явище потрібно знищити вплив олігархів на партії. Ми прекрасно розуміємо, що всі партії хтось фінансує. У цілому світі партії фінансуються членськими внесками і державою, а у нас бізнесменами, які мають потім мають від цього вигоду. Тому ми запропонували даний законопроект, що дозволить знизити вплив олігархів на партії», - пояснив Таран.

Які шляхи державного фінансування політичних партій пропонують розробники.

«Є два механізми фінансування політичних партій. На статутну діяльність і компенсація коштів, що виділяються на виборчу кампанію. У першому варіанті фінансування йде за принципом 1% мінімальної зарплати помноженої на кількість виборців станом на початок року (0.01 х 1218 грн. х 36 224.6 виборців = 441 216 419 грн.). Другий шлях фінансування передбачає часткове відшкодування витрат на передвиборчу агітацію загальною вартістю не більше 100 000 мінімальних зарплат на рік, для тих політичних сил, які подолали 3% бар’єр. До того ж додаткове фінансування у сумі 10% передбачено розподілити між партіями, які включать до першої трійки свого списку жінок», - розповів експерт.

19 червня даний законопроект був зареєстрований у парламенті. І напрацювання круглих столів, які зараз проводяться, будуть представлені у парламенті як зміни до законопроекту у першому читанні.

Під час дискусії учасники круглого столу обговорили деякі важливі аспекти даного законопроекту. Серед них прохідний бар'єр для партій і механізм контролю за використанням ними коштів державної фінансової підтримки.