У Карпатах третій день шукають чоловіка. Катався на снігоході та загубився


На Закарпатті у районі полонини Руна вже третій день тривають масштабні пошуки 50-річного місцевого жителя, який заблукав у снігах.

4 грудня він разом із двома ужгородцями вирушив кататися на снігоходах, однак через погану видимість відірвався від групи. Наступного дня двоє його знайомих самотужки дісталися турбази у Лумшорах, що за кількадесят кілометрів від полонини. Кожна ніч, проведена у горах у снігу та морозі без спорядження - це справжнє випробування для людини, яке дуже небезпечне для життя.

Тим часом пошуки третього туриста тривають: рятувальники знайшли його снігохід, але слідів самого чоловіка немає, розповіла BBC News Україна речниця ДСНС у Закарпатті Наталія Батир.

Зазвичай рятувальні операції тривають 4-5 днів, а далі шанси на успіх різко падають.

На вихідні - у гори

Про заблукалих рятувальники дізналися надвечір суботи, 4 грудня. Троє чоловіків втратили орієнтир під час катання на снігоходах.

Пошукова операція розгорнулася довкола полонини Руна. З її схилів можна спуститися до Ужгородщини - по один бік, до Воловеччини - по інший. Саме з цих регіонів залучили 20 рятувальників.

До пошуків також приєдналися шестеро волонтерів.

Пошуки ускладнювала хуртовина: снігу в горах намело зо 20-45 сантиметрів, залишені заблукалими сліди вмить замітало. До того ж у високогір'ї Карпат утворився ризик лавин.

Самотужки вийшли до села

З двома заблукалими, які трималися разом, вдавалося вийти на зв'язок: рятувальники скеровували чоловіків та просувалися їм назустріч.

Трохи менше, ніж за добу після зникнення, двоє ужгородців знову вийшли на зв'язок. Туристи розповіли, що їм вдалося самотужки вийти до однієї з турбаз у селі Лумшори.

Рятувальники зосередилися на пошуках третього заблукалого - 50-річного жителя смт. Великий Березний Івана Когута.

фото

АВТОР ФОТО,ІВАН КОГУТ

Зі знайденими чоловіками спілкувалися поліцейські, відкрили кримінальну справу, розповідає речниця поліції Закарпатської області Ганна Дан.

Один з врятованих чоловіків, друг зниклого - Роман, розповів ВВС News Україна деталі ситуації.

"Він поїхав вниз, погодні умови різко помінялися, 5 хвилин і все... Ми загубили одне одного", - каже Роман.

Вони залишили один снігохід із увімкненою фарою і пішли шукати допомогу, але дорогою застрягли і лишилися ночувати у горах.

Вночі робили зарядку, розминалися, щоб не замерзнути, а вже зранку вийшли до села Лумшор.

Чоловік зазначив, що згідно останньої геолокації, яку вдалося отримати, Іван знову вирушив уверх схилами

Знайшли лише снігохід

рятувальники

АВТОР ФОТО,ДЕРЖАВНА СЛУЖБА З НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ

Пошуки третього туриста тривають вже третій день. Зниклий був тепло одягнений, проте устаткування для тривалих походів не мав. З собою був лише легкий перекус. Наталія Батир розповідає: рятувальники обстежили усі будиночки лісівників.

Саме одне з таких укриттів взимку 2019-го врятувало життя київському туристу, який провів у горах 5 діб. "В жодній із хатинок його не було, як і його слідів", - коментує Наталія Батир.

Вчора поблизу полонини Руна рятувальники знайшли снігохід, на якому їздив заблукалий. Нині чоловіка шукають вже три десятки рятувальників та волонтери. Серед песимістичних сценаріїв розглядають ймовірне падіння в урвище, що розташоване неподалік.

Його складно помітити через "високий сніг", каже Батир.

"Ми віримо, він повернеться"

До пошуків Івана ввечері суботи долучилися усі чоловіки з його родини: зять, племінник та чоловік сестри - Віктор Веселовський.

У коментарі BBC News Україна Віктор розповів, що Іван часто їздив у гори, ландшафт полонини знає добре. Що могло збити його зі шляху - не знає.

Іван великий прихильник такого дозвілля. Влітку їздить схилами Карпат на квадроциклах. Суботній виїзд мало чим відрізнявся від попередніх.

"Він добре знає цю місцевість, ми віримо, що він впорається, повернеться", - каже Віктор Веселовський

полонина

АВТОР ФОТО,ДЕРЖАВНА СЛУЖБА З НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ

Активні пошукові роботи триватимуть ще щонайменше добу. За правилами, розшукувати зниклих можуть 5 діб.

За рішенням керівництва ДСНС, пошуки можуть продовжити до 10.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!